<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tregere jobbvekst enn ventet i USA

Sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 103.000 stillinger i november. På forhånd ventet markedet 130.000.

Publisert 6. des. 2023 kl. 14.16
Oppdatert 6. des. 2023 klokken 14.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 418 ord
SYSSELSETTING: Her fra en karrieremesse i Castle Hayne, North Carolina. Foto: Bloomberg

Det ble skapt 103.000 nye arbeidsplasser i privat sektor i USA i november, viser nye tall fra ADP onsdag.

Ifølge Trading Economics var det ventet en sysselsettingsvekst på 130.000.

For en måned siden viste sysselsettingstallene for oktober en vekst på 113.000 jobber, opp fra 89.000 i september, men under konsensus på 150.000. Nå er tallet revidert til 106.000.

Ifølge ADP var det moderat vekst i ansettelsene og nok en nedgang i lønnsveksten. Det var svakhet innen både varer og tjenester, samt fall innen både produksjonsindustri og fritid og gjestfrihet – som hoteller, restauranter og barer.

«Restauranter og hoteller var de største jobbskaperne under opphentingen etter pandemien. Men den boosten er nå bak oss, og tilbakegangen til trenden innen fritid og gjestfrihet antyder at økonomien som helhet vil se mer moderat ansettelses- og lønnsvekst i 2024», kommenterer sjeføkonom i ADP, Nela Richardson.

Lønnsveksten i november var på 5,6 prosent på årsbasis, det laveste nivået siden september 2021. For folk som byttet jobb, var den på 8,3 prosent, ifølge ADP. Det er den laveste veksten siden juni 2021.

Kjøligere arbeidsmarked

Tirsdag viste den såkalte Jolts-undersøkelsen at antallet ubesatte stillinger i oktober sank til 8,73 millioner, det laveste nivået siden mars 2021. Måneden før var det på 9,35 millioner, og konsensus nå lå på 9,30 millioner.

«Selv om antallet fortsatt er relativt høyt historisk sett, noe som vanligvis hører til et stramt arbeidsmarked, indikerer den tydelige nedadgående trenden en videre nedkjøling nå,» skriver makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets i onsdagens morgenrapport.

«Det har vært med på å bygge videre på markedsforventninger om at første rentekutt fra Fed kommer tidligere enn Powell har gitt uttrykk for,» legger hun til, med henvisning til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov skriver i Handelsbanken Capital Markets' morgenrapport at avkjølingen av det amerikanske arbeidsmarkedet går raskere enn det markedet har ventet.

«Dette innebærer at balansen mellom tilbud og etterspørsel av arbeidskraft har fortsatt å bedre seg. De ferske tallene indikerer nå at det er snaut 1,4 ledige jobber per arbeidssøker, mot 1,5 i den foregående målingen. Dette nærmer seg da stadig førpandemiske nivåer,» skriver han om tirsdagens Jolts-tall.

Månedens viktigste

Torsdag kommer nye tall for antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA – «jobless claims». Fredag ventes tall for sysselsettingen utenfor landbruket i USA, gjerne omtalt som månedens viktigste nøkkeltall. I forkant ventes «Non-farm payrolls»-rapporten å vise en sysselsettingsvekst på 180.000 i november, opp fra 150.000 i oktober, samt at ledighetsraten holder seg uendret på 3,9 prosent.