<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

3,7 prosent arbeidsledige i Norge

Arbeidsledigheten har økt svakt over lengre tid og var på 3,7 prosent i november, ifølge SSB.

Publisert 21. des. 2023 kl. 08.05
Oppdatert 21. des. 2023 klokken 08.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 178 ord
ARBEIDSLEDIGE: Antallet med arbeidsledige holdes stabilt, ifølge AKU-tallene FOTO: Magnus Rørvik Skjølberg

Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var ledigheten på 3,7 prosent i november, opplyser SSB. 

– I november var ledigheten på 3,7 prosent, opp 0,6 prosentpoeng fra bunnivået i mai 2022 da ledigheten var på et historisk lavt nivå, sier seksjonssjef for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk, Tonje Køber, i Statistisk sentralbyrå, og fortsetter: 

– I løpet av den samme perioden har det blitt flere sysselsatte, så den siste tids økning i ledigheten kommer hovedsakelig som følge av at flere prøver å få seg jobb og ikke at mange flere mister jobben.

De sesongjusterte foreløpige tallene fra statistikken om antall arbeidsforhold og lønn viser en liten økning i antall jobber på 0,1 prosent fra oktober til november. Dette tilsvarer omtrent 2.700 jobber.

Økningen kommer delvis fra flere jobber innen undervisning, men hovedsakelig fra utviklingen i helse- og sosialtjenester, som bidro til over 3.300 nye jobber. 

– Noen områder i privat sektor opplever en nedgang i antall jobber. Innen forretningsmessig tjenesteyting var det 10.500 færre jobber i november enn i januar. I bygg- og anleggsbransjen var det en nedgang på 5.600 jobber i samme periode, sier Køber.