<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svakeste jobbvekst på tre år

Nå stuper veksten i privat sysselsetting. Det skyldes de mange rentehevingene, mener Kari Olrud Moen, Finans Norge.

Publisert 25. feb. 2024 kl. 09.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
– ET VENDEPUNKT: Ikke bare synker sysselsettingsveksten kraftig, men nå skjer det meste av den i offentlig sektor, konstaterer Kari Olrud Moen. Foto: Iván Kverme

I fjerde kvartal 2023 sank sysselsettingsveksten til 19.400. Det er laveste tall siden sommeren 2021. Og etter ni kvartaler på rad der nesten all jobbvekst har kommet i privat sektor, er det nå nesten slutt på veksten der.

Nesten 70 prosent av de nye stillingene dette kvartalet kom i offentlig sektor. Det har ikke vært skapt færre stillinger i privat sektor siden andre kvartal 2021, altså på tampen av pandemien.

– Det er ikke uvesentlig hvilken sektor de nye jobbene kommer i, mener Kari Olrud Moen, adm. direktør i Finans Norge, som står bak sysselsettingsbarometeret.

Hun er ikke veldig overrasket:

– Etter en lang rekke med rentehevinger fra Norges Bank er det ikke overraskende at dette gir utslag i økonomien med lavere jobbvekst, sier hun.

– Privat må være sterkest

– Det langsiktige perspektivet gir grunn til dobbel bekymring, mener hun.

– Nå har vi både svak sysselsettingsvekst og svak vekst i privat sektor.

– Er det ikke på tide å slakke litt av på bekymringen over «for stor offentlig sektor» etter ni kvartaler på rad med voldsomt mye sterkere vekst i privat sektor?

– Det er en stor diskusjon, men vi trenger den farten vi kan få i privat sektor, mener Moen.

– Jeg vil ikke slakke av på kravet om at sysselsettingsveksten må være sterkest i privat sektor. 

Venter økt ledighet

– Du kaller de ferske tallene for «et vendepunkt», men venter du betydelig økning i ledigheten fremover?

– Så langt har vi klart oss overraskende bra. De fleste tror på en myk landing. Vi har ikke egne prognoser, så jeg støtter meg på det Norges Bank og andre venter, og det tilsier at vi må regne med en viss økning.

– Finans Norges tall viser at den svært lønnsomme industrisektoren også har sysselsettingsvekst, mens næringer som sliter med lønnsomheten nå også har negativ sysselsettingsvekst. Det gjør ikke årets lønnsoppgjør lett?

– Jeg kommenterer ikke lønnsoppgjøret, men det er ikke nytt at etterspørselen etter arbeidskraft varierer mellom næringene, sier Moen.

– Utgangspunktet for årets oppgjør er blant annet at noen næringer, som bygg og anlegg, er i en spesiell situasjon. Det er velkjent.

Under nødvendig trend

Samlet er nå sysselsettingsveksten klart svakere enn de 25.000 som må til hvert år for å møte de langsiktige utfordringene i norsk økonomi. Det har ikke skjedd siden starten av 2021.

Industrisektoren går mot strømmen. Sammen med personlig tjenesteyting er dette eneste sektor med høyere sysselsettingsvekst enn kvartalet før.

Bygg og anlegg fortsetter nedgangen og får følge av forretningsmessig tjenesteyting.

– Det kan ha sammenheng med innstrammingene i reglene rundt utleie, tror Moen.