<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk rentekutt

Riksbanken kliner til med rentekutt lenge før ESB og Fed. Svenskekronen svekker seg markant.

Publisert 8. mai 2024 kl. 09.30
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 14.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 418 ord
RENTEDOM: Fra svenske Riksbanken, ledet av Erik Thedéen. Foto: Bloomberg

Svenske Riksbanken har onsdag kuttet styringsrenten fra 4,00 til 3,75 prosent.

Beslutningen var i tråd med hva 13 av 20 analytikere i en Bloomberg-undersøkelse så for seg på forhånd. Riksbanken kutter dermed renten for første gang på åtte år.

«Inflasjonen nærmer seg målet, samtidig som konjunkturene er svake. Om inflasjonsutsiktene står seg kan styringsrenten bli senket ytterligere to ganger i løpet av andre halvår», går det frem av pressemeldingen.

– Deilig nyhet

Dette vil i så fall være i tråd med bankens egne prognoser i mars.

«Pengepolitikken og avtakende tilbudsforstyrrelser har bidratt til at inflasjonen har sunket og nå er nær målet. I mars var KPIF-inflasjonen 2,2 prosent, eksklusive energipriser 2,9 prosent. Tallene var lavere enn Riksbankens siste prognose», heter det videre.

– Det er en deilig nyhet. Etter lang tid med inflasjon og rentehopp er det endelig ett land rundt oss som setter ned renten. For Sverige er det jo positivt at de har kontroll på inflasjonen, men samtidig er den økende arbeidsledigheten bekymringsfull, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank1 SR-Bank i en kommentar.

– Close call

DNB Markets skrev i onsdagens morgenrapport at markedet priset inn 70 prosent sannsynlighet for kutt.

«Det er likevel en «close call». Den pengepolitiske komitéen kan velge å avvente, i så fall først og fremst fordi forventninger om forsinkede rentekutt i USA bidrar til negativt press også på den svenske kronen – som igjen kan gi uønskede inflasjonsimpulser», skrev sjeføkonom Kjersti Haugland.

Riksbanken erkjenner at inflasjonsutsiktene er usikre. 

«Det er usikkerhet både på opp- og nedsiden når inflasjonen nå faller fra svært høye nivåer. Risikofaktorene som kan løfte inflasjonen i Sverige igjen er hovedsakelig knyttet til den sterke amerikanske økonomien, den geopolitiske uroen og kronekursen. Tilpasningen av pengepolitikken bør derfor skje forsiktig fremover, med gradvise senkninger av styringsrenten», skriver den svenske sentralbanken.

– Et tøft valg

Det svenske rentekuttet kommer lenge før Den europeiske sentralbanken (ESB), Federal Reserve, Norges Bank og de fleste andre sentralbanker. Global sjeføkonom Nathan Sheets i Citi mener det vil være et tøft valg «som vil gi tydelige utslag for svenske kroner.»

– Hvis Riksbanken virkelig kutter nå, vil det få stor oppmerksomhet. Vi tror nå på et mai-kutt, og det vil bli lagt merke til, sa han til Finansavisen tidligere denne uken.

Riksbanken har ikke kuttet renten før ESB og Fed på denne siden av 2000.

Svenskekronen reagerer med å svekke seg. EURSEK sto 20 minutter etter rentedommen i drøye 11,74, tilsvarende en svekkelse rundt seks øre. USDSEK sto i drøye 10,93, tilsvarende en svekkelse rundt syv øre.