De amerikanske sysselsettingstallene fredag slo brutalt inn i rente- og valutamarkedet. Der det var ventet en økning fra 165.000 til 285.000, skvatt nok en gang sysselsettingsveksten kraftig i været, til hele 272.000. Samtidig stiger lønningene uventet, opp fra 4,0 til 4,1 prosent regnet som årsvekst og 0,2 til 0,4 prosent den siste måneden. Det eneste ikke-sterke tallet fredag var at ledighetsraten uventet økte fra 4,0 til 4,1 prosent.
– Rentene skjøt opp 12-14 basispunkter over hele kurven, og dollaren styrket seg fra 10,53 til over 10,62 mot kroner, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets.
– Med slike nøkkeltall og en inflasjon som fortsatt er så høy, er det bare å glemme rentekutt før desember, selv om markedet fortsatt priser inn en viss sannsynlighet for september, litt under 50 prosent sannsynlighet, mener han.
– Null sannsynlighet
Markedsprisingen tilsier uansett tilnærmet null tro på et rentekutt fra Fed gjennom sommermånedene.
– Makrotallene den siste tiden har vært litt blandet drops, men ikke fra arbeidsmarkedet. Dette tallet viser at den lave sysselsettingsveksten forrige måned var unntaket, tror Cekov.
– Sannsynligheten for at Fed kutter renten i sommer er nå nær 0.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er langt på vei enig:
– Dette er en dårlig mix for den som ønsker at renten skal kuttes.
Fed-signaler
Tidligere i uken varslet DNB Markets at Fed ved neste ukes rentemøte trolig går fra å varsle tre rentekutt i år til bare ett.
– Selv tror vi fortsatt på to Fed-kutt, men disse tallene styrker ikke vår prognose. Og skal det bli kutt i september, må vi få lavere inflasjonstall, noe vi mener det er et visst håp om, sier Haugland.
Cekov tror at dette også slår ut for norske renter:
– Det er de som lurer på om Norges Bank vil følge etter ESBs rentekutt torsdag, men disse nøkkeltallene og Feds rentemøte neste uke vil gjøre at det tar lang tid i Norge. USA betyr mer for Norges Banks rentesetting enn Sverige og eurosonen.
Ikke i år?
Haugland mener det i bunn og grunn er viktigere for Norges Bank hva ESB gjør enn hva Fed gjør.
– Så hvis ESB ikke hadde kuttet renten denne uken, ville det vært veldig viktig for Norges Bank. Men det kuttet var ventet, og derfor har usikkerheten rundt amerikanske tall skapt svingningene i kronekursen og usikkerhet for Norges Bank, sier hun.
DNB Markets tror på et Norges Bank-kutt i desember, men basert på viktige premisser:
– Det er basert på at både ESB og Fed kutter i september, og det er ikke sikkert. Hvis Fed venter til desember med sitt kutt og det blir mer usikkert hva ESB gjør, så er det ikke sikkert Norges Bank kutter før nyttår.