Fredag gikk alarmen. Økningen i amerikansk ledighetsrate var sterk nok til at resesjonsvarselet Sahm-regelen slo ut. Sahm-regelen baserer seg på at alle økninger i ledighetsraten på 0,5 prosentpoeng fra bunnen har skjedd ved resesjoner.
Torsdag ga ikke de ukentlige tallene på nye dagpengesøkere i USA en klar indikasjon på om arbeidsledigheten faktisk er på vei opp. Etter 250.000 nye dagpengesøkere i forrige uke (kraftig revidert opp), sank tallet til 233.000 denne uken. Den totale mengden dagpengesøkere økte likevel videre fra 1,869 til 1,875 millioner personer.
Bedre enn fryktet
Rentemarkedet trakk åpenbart et lettelsens sukk. Både to- og tiårig statsobligasjonsrente økte raskt etter de ferske tallene.
– Det viktigste her var om uketallene fortsatte å stige eller kom ned. Det har vært spørsmål om tidligere tall var trukket opp av uværet Beryl, og det kan tall fra Texas tyde på, sier sjeføkonom Stein Bruun i Arctic Securities.
Han viser også til at amerikanske bilfabrikker gjerne stenger ned om sommeren, og ikke nødvendigvis samtidig hvert år. Det gjør sommertallene vanskeligere å tolke.
– Jeg sier ikke at det amerikanske arbeidsmarkedet ikke er svakt, for det er det, men det viktige for markedet var om de løpende tallene fortsatte å stige, og hadde de gjort det, hadde det blitt surere. Det ukentlige tilfanget på nye dagpengesøkere kom inn lavere, slår Bruun fast.
Fireukersgjennomsnittet fortsatte likevel opp.
Storm-preget?
Den siste knappe uken har diskusjonen gått om Sahm-regelen denne gangen bommer. For det første har ledigheten økt fordi det har kommet mange nye arbeidssøkere, særlig arbeidsinnvandrere, og ikke primært fordi sysselsettingsveksten har vært svak.
For det andre mener mange at mye av økningen i ledighetsraten fra 4,1 til 4,3 prosent skyldes uværet Beryl, som har slått ut i permitteringer.
Feds Mary Daly er blant dem som de siste dagene har understreket at bedriftene ikke sier opp folk.
Torsdagens ukentlige tall på antall dagpengesøkere har derfor fått ekstra oppmerksomhet på grunn av frykten for en resesjon. I mer normale tider slår disse tallene lite ut i markedene, og de ukentlige målingene er kjent for å være volatile. Denne gangen våger neppe markedet å legge liten vekt på «jobless claims».
«Men enhver økning i tallet på dagpengesøkere vil indikere at oppsigelser faktisk øker, og at både markedet og Fed undervurderer faren for en resesjon», skriver Citi-økonom Andrew Hollenhorst i forkant av torsdagens tall.
– Økt resesjonsfare
Det var ventet omtrent uendret antall nye dagpengesøkere denne uken. På grunn av en betydelig oppjustering av tallet for forrige uke, ble det en viss nedgang.
Målt ved det løpende fireukers gjennomsnittet fortsetter imidlertid økningen, fra 238.000 til 240.000.
Hollenhorst og Citi tror ikke Beryl ligger bak den økte ledighetsraten, og venter at «jobless claims»-tallene vil stige videre fra årets bunn på 200.000 tidligere i år.
«Hvis tallet holder seg på dette nivået eller stiger videre, må markedet og Fed øke sin sannsynlighet for en resesesjon», skriver Hollenhorst, som mener utviklingen tilsier at ledighetsraten vil fortsette oppover.