Tirsdagens klare fall i produsentprisveksten i USA fyrte opp under optimismen før onsdagens CPI (konsumprisindeks). Det er ikke nytt at prisveksten for varer er lav, men årsveksten for PPI og kjerne-PPI var så lav som 2,2 og 2,4 prosent, godt under forventningen.
I forkant av CPI-tallene var det ventet en månedsvekst på 0,2 prosent både for kjerneinflasjonen og for total CPI. Dette ville i så fall være noe opp fra forrige måned, der CPI sank 0,1 prosent og kjerne-CPI økte 0,1 prosent, men fortsatt lavt nok til å senke årstakten et lite knepp videre.
Alt dette slo til. Årstakten for CPI sank fra 3,0 til 2,9 prosent, mens kjerne-CPI sank fra 3,3 til 3,2 prosent.
Den siste tiden har analytikerne ikke nøyd seg med å se på første desimal, men gransker nå både andre og tredje desimal. For juli viser tallene at det var så vidt over 0,15 prosent månedsvekst for CPI og litt under 0,17 prosent for kjerne-CPI.
Ny resesjonsfrykt?
Lavere inflasjon er gunstig for alle som ønsker lavere renter. Fed har imidlertid i sommer klart byttet fokus. Tidligere var inflasjonsutviklingen den suverent største bekymringen. Gjennom sommerens rentemøter har Fed-sjef Jerome Powell tydelig lagt økende vekt på veksten og arbeidsledigheten. Kort tid etter Feds forrige rentemøte, der renten ble holdt i ro, skjøt resesjonsfrykten i været, og troen på at Fed må kline til med et dobbeltkutt i september har økt.
I forkant av de ferskeste inflasjonstallene har det derfor vært en fare for at lav inflasjon vil tolkes som økt fare for at økonomien går i stå, og ikke som en positiv nyhet om at inflasjonen er nedkjempet.
Toårs- og tiårsrentene steg raskt på CPI-tallene.
– Varer bare til torsdag
– Man kan ikke tolke dette som mindre fare for en resesjon. Den tolkningen varer i så fall bare til torsdag, når vi får detaljhandels- og dagpengesøkertallene for USA, sier sjeføkonom Stein Bruun i Arctic Securities.
Han trekker frem høyere vekst i husleiekomponenten som skuffende, men peker også på fortsatt fall i bilprisene og prisene på flyreiser. Månedsveksten i kjerneinflasjonen har vært 0,13 prosent de siste tre månedene, mot 0,35 prosent de fire forgående månedene.
– Så korttidsmomentumet er ned, slår Bruun fast.
– Egentlig er dette et skuldertrekk. Før disse tallene var det 50 prosent sannsynlighet for at Fed i september kutter med 50 basispunkter. Nå priser markedet inn litt lavere sannsynlighet enn 50 prosent, konstaterer han.
– Men det som avgjør hva Fed ender med å gjøre er ikke inflasjonstallene. Det er aktivitetstall, og særlig den kommende arbeidsmarkedsrapporten, som bestemmer hvor mye Fed vil kutte med.
– Frykter rask oppbremsing
Goldman Sachs hadde prognoser noe under konsensus, og ventet 0,16 prosent månedsvekst i kjerne-CPI. Det tilsvarer omtrent 0,14 prosent månedsvekst i kjerne-PCE (Private Consumption Expenditure-index, som Fed over lang tid har lagt større vekt på enn CPI-tallene).
«Jeg tror at CPI betyr mindre og mindre for aksjemarkedet. Narrativet nå skifter klart til om økonomien bremser raskere enn Fed rekker å reagere. Vi legger derfor større vekt på detaljhandelstallene enn på inflasjonen», skriver Shawn Tuteja i Goldman i en forhåndsomtale.
– Inflasjon i bakspeilet
«De lave inflasjonstallene styrker vår tro på at amerikansk økonomi nå har inflasjon i bakspeilet, uten punkterte dekk som sender bilen i grøften», skriver Yardeni Research etter tirsdagens lave PPI-tall.
Også tilstanden blant amerikanske småbedrifter (NFIB-undersøkelsen) styrker Yardenis tro på at amerikansk økonomi er i disinflasjon. DNB Markets mener at NFIB-rapporten vitner om lavere lønnsvekst, uten at USA er på vei inn i en resesjon.