<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ølgigant trekker seg ut av Russland

Heineken trekker seg omsider ut av Russland, til et tap på 300 millioner euro.

Publisert 25. aug. 2023 kl. 09.48
Oppdatert 25. aug. 2023 klokken 10.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
KRITISERT: Nederlandske Heineken har blitt kraftig kritisert for å bli igjen i Russland etter invasjonen av Ukraina.  Foto: Bloomberg

Nederlandske Heineken har nå solgt hele sin virksomhet i Russland til russiske selskaper. Prislappen for salget var 1 euro, skriver ølgiganten i en pressemelding.

Internasjonale selskaper trakk seg ut av Russland i rekordfart etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022. Heineken har blitt kritisert for å trekke ut prosessen.

Heineken stoppet å selge merkevaren i Russland, men skal ha lansert 61 nye øltyper i det russiske markedet. Det hevdes at dette inkluderte tre øltyper under Amstel-merkevaren, som er heleid av Heineken.

Solgt til russisk selskap

Selskapet skriver at prosessen rundt Russland-exiten startet i mars 2022. Samlet venter de et tap på 300 millioner euro, eller nærmere 3,5 milliarder kroner.

«Kjøpesummen for Heinekens virksomhet i Russland er 1 euro for 100 prosent av aksjene. Alle gjenværende eiendeler, inkludert sju bryggerier i Russland, vil overføres til de nye eierne», står det.

Kjøperen er Arnest Group, et russisk selskap innen blant annet emballasje- og forbruksvarer. Heineken har ingen tilbakekjøpsopsjon for å returnere til Russland.

«Arnest Group har påtatt seg ansvaret for de 1.800 ansatte i Heineken i Russland og gir garantier for ansettelse i de neste tre årene», skriver Heineken.

Putin-utfordringer

Russlands president Vladimir Putin fikk i april på plass et regelverk som gjorde det svært vanskelig for selskaper eller personer fra «uvennlige stater» å trekke ut virksomheten av landet.

I juni innførte Putin dessuten en lov som tillater at eiendeler i vestlige selskaper ansett som «uvennlige» kan kjøpes opp.

– Dette var utrolig komplisert, sier Heineken-sjef Dolf van der Brink ifølge Bloomberg.

– Det var en reell risiko for rettsforfølgelse for vårt folk og en reell risiko for nasjonalisering, sier han videre.

Det er ikke alle internasjonale selskaper som har klart å trekke seg ut. I juli overtok russiske myndigheter brått Carlsbergs russiske datterselskap, Baltika Breweries. Den franske yoghurtprodusenten Danones datterselskap led samme skjebne.