Varemerket Bareksten Spirits (gin, vodka, likør og akevitt) fra OSS Craft Distillery i Bergen har vunnet en rekke internasjonale priser. OSS Craft Distillery ble startet i 2015, og produktene selges i dag både i Norge, utlandet og via taxfree. De største eksportmarkedene er Italia, Sveits, Tyskland og Nederland, og taxfree og eksport står for rundt halvparten av omsetningen.
Omsetningen i OSS Craft Distillery, som også står bak Elsker Dry Pink Gin, økte jevnt og trutt frem til 2022. 2023 endte imidlertid med en svikt på 14-15 prosent til 29 millioner, og resultatet stupte med over 13 millioner til minus 16 millioner.
– Etter pandemien fikk vi en ny markedssituasjon i Norge og Europa, med svakere kjøpekraft, økte varekostnader og valutautfordringer. Vi har mange mindre distributører som ikke klarte å holde stand. I tillegg hentet vi i fjor inn en ny daglig leder (Henrik Ellström, med bakgrunn fra Pernod Ricard og Absolut Vodka, red.anm.), som ikke passet helt inn. Alt dette satte sitt preg både på topp- og bunnlinje i fjor, sier Renate Søviknes, som har ledet OSS Craft Distillery siden oktober 2023.
OSS Craft Distillery
(Mill. kr) | 2023 | 2022 |
Driftsinntekter | 28,9 | 33,6 |
Driftsresultat | −14,6 | −1,9 |
Resultat før skatt | −16 | −2,7 |
Årsresultat | −16 | −2,7 |
Sommeren 2022 sa Morten Dale, en av OSS Craft Distillery-gründerne, til Finansavisen at han forventet en omsetning på mellom 300 og 500 millioner kroner om to til tre år.
– Målet er fortsatt det samme, men det er skjøvet litt frem i tid. Det skyldes at vi tilbyr kostbare produkter og at det har vært en nedgang i markedet for super premium-brennevin, sier Søviknes, som forventer vekst i år.
– Vi har god vekst så langt i år, og i september får vi vår Bareksten Aquavit inn i Vinmonopolets basisliste. Det er andre halvår som gir høyest omsetning, og jeg tenker at vi kommer til å nå en omsetning på 35 til 40 millioner i 2024.
Lanserer single malt whisky
Feddie Ocean Distillery på øyen Fedje nordvest for Bergen står bak produkter som prisvinnende Feddie Nine Sisters Gin, Double Trouble Gin fra Efva Attling (lansert på Systembolaget i år) og ulike Feddie-akevitter. I november lanserer destilleriet, som ble etablert i 2019, dessuten sin første single malt whisky.
Gin kan man lage på én dag, mens whisky tar minst fire-fem år å lageAnne Koppang
Selskapets omsetning har de tre seneste årene ligget på i underkant av 5 millioner kroner. I samme periode har Feddie Ocean Distillery et akkumulert negativt resultat på 47 millioner. Fjoråret bød på et underskudd på over 19 millioner.
Feddie Ocean Distillery
(Mill. kr.) | 2023 | 2022 |
Driftsinntekter | 4,9 | 4,9 |
Driftsresultat | −19,1 | −17,5 |
Resultat før skatt | −19,6 | −17,7 |
Årsresultat | −19,6 | −17,7 |
– Det er som forventet. Samtidig har vi bygget betydelige verdier i et varelager. Gin kan man lage på én dag, mens whisky tar minst fire-fem år å lage og er derfor utrolig kapitalkrevende. Nå har vi over 1.200 tønner som ligger og utvikler seg. Nordmenn har laget akevitt og karsk i mange hundre år, og har forutsetninger for å oppnå internasjonal suksess med brennevin, sier Anne Koppang, gründer og største eier i Feddie Ocean Distillery.
– Whisky er dessuten reiseliv. I Skottland har de lenge levd av whisky-turisme. På Fedje har vi også fått en restaurant med en svært dyktig kjøkkensjef, og i fjor hadde Feddie Ocean Distillery 3.000 betalende gjester, fortsetter hun.
I september kommer destilleriets gin inn i Vinmonopolets testutvalg (60 butikker) og i november skal hovedproduktet, whisky, lanseres. Koppang er likevel forsiktig med å spå når ting skal ta av.
– Jeg vil ikke si noe om dette før whiskyen er lansert. Vi har ikke eksport ennå, men i år og neste år skal vi ut i verden. Vi må ha distribusjon for produktene for at det skal være liv laga, men vi budsjetterer med å være cash positive i 2027.
Har hentet 100 mill. hver
For å finansiere den kapitalkrevende whiskyproduksjonen har Feddie Ocean Distillery gjennomført en rekke emisjoner. Kun kvinnelige investorer får komme inn på eiersiden, og shippingmilliardær Elisabeth Grieg, tidligere Innovasjon Norge-topp Gunn Ovesen og Nysnø-sjef Siri Kalvig er noen av medeierne.
– Totalt har vi hittil hentet over 100 millioner kroner, på nivå med det vi anslår å være salgsverdien av varelageret med ferdig whisky, og vi har nå over 1.000 medeiere; alle kvinner. Vi skal hente kapital i et par år til, blant annet for å øke produksjonen, sier Koppang, som ved utgangen av 2023 eide 28 prosent av aksjene via AKK Invest.
Koppang er for øvrig også en av de tre gründerne bak restaurantkjeden Olivia, som i 2015 ble solgt til Hercules Capital for 220 millioner kroner. I sommer var de med og kjøpte restaurantkjeden tilbake for en tilsvarende sum.
Det koster å vokse, og også OSS Craft Distillery har vekstambisjoner. Selskapet hentet 16,5 millioner i en emisjon i fjor og ytterligere 15,4 millioner via to emisjoner i januar og april i år. Ifølge årsrapporten vil det også «være behov for tilførsel av arbeidskapital fremover».
– Vi har hentet inn totalt 96,4 millioner kroner siden oppstart. Siste emisjon i april var priset til 100 kroner aksjen, noe som priser selskapet til 280 millioner, sier Søviknes.
De største eierne i OSS Craft Distillery var ved utgangen av 2023 Eikeland Holding (OSS Craft Distillery-gründer Hans Petter Eikeland med familie) med 17,1 prosent, Bergen Eiendom-invest (familien Wallman) med 6,5 prosent, EAE Toast (familien Engelstad) med 4,9 prosent, MHA Holding (Morten Harald Albriktsen) med 4,5 prosent og Stig Bareksten med 4,3 prosent.