<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardlønn til Taylor Swifts sjef

Forbes har fastslått at Taylor Swift er dollarmilliardær. Men sjefen hennes, britiske Lucian Grainge, hever milliarderlønn fra plateselskapet.

Publisert 21. apr.
Oppdatert 21. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
PRESTEN OG KLOKKEREN: Taylor Swift er allerede blitt dollarmilliardær. Hennes sjef Lucian Grainge sikret seg en lønnsavtale som kostet plateselskapet Universal nesten 1,6 milliarder kroner i fjor. Foto: NTB

«Når det regner på presten drypper det på klokkeren», sier ordtaket, og det er absolutt tilfelle for 64 år gamle Lucian Grainge. 

Han startet sin karriere i musikkbransjen i 1978 som internbud i et talentspeiderfirma i London.

I dag er han mannen på toppen av plateselskapet Universal Music Group. Konsernet har artister som Taylor Swift, Kate Perry, Andrea Boccelli, Rihanna, norske Astrid S og a-ha, Rolling Stones, Elton John, Lana Del Rey, Kanye West, Sam Smith, telemarkingen Odd Nordstoga, The Beatles og festmusikkskaper Freddy Kalas i stallen. For å nevne noen. Listen er svært lang.

Og når alle de artistene har suksess, kan Grainge heve et fett honorar som toppsjefen for dem alle.

Solid fastlønn

Tidligere år fikk Universal-sjefen en større fastlønn, bonuser basert på kortsiktige omsetningsmål og selvsagt en pensjonsavtale.

For 2021 endte det med en lønnspakke verdt 415 millioner kroner. Ikke verst for ett års arbeid.

I 2022 økte fastlønnen noe, til totalt 155 millioner kroner. Med bonuser, pensjon og andre lønnsrelaterte utlegg mottok han 478 millioner kroner for sitt arbeid. De faste avtalte elementene av lønnen utgjorde 40 prosent.

Men fra i fjor, og i årene som kommer, kan Grainge virkelig cashe inn. Rosinen i pølsen er en langsiktig aksjemål som strekker seg over fem år, til våren 2028. 

VENNER MED ARTISTENE: Kate Perry og Sam Smith er begge artister under paraplyen til Universal Music Group, som Lucian Grainge både er styreleder og toppsjef for. Foto: NTB

Ny lønnsmodell

Avtalen forutsetter at han blir i selskapet i perioden og at aksjekursen i Universal når visse trinn. Passerer den 26,5 euro, utløses en tredel av bonusen, bikker kursen 30 euro er han sikret ytterligere en tredel. Er kursen 38 euro eller høyere 1. mai 2028 får han hele potten.

Den er allerede bokført til 92,4 millioner euro i Universals regnskaper, som tilsvarer 1,055 milliarder kroner med dagens kurs.

Og briten er på god vei til å nå målet. I dag er kursen 26,76 euro, så første forutsetning i lønnspakken er innfridd.

Mens han venter på å få utbetalt milliardbeløpet, så har han fortsatt til salt i maten. Det til tross for at hans fastlønn ble redusert til 85 millioner kroner i fjor.

Total utbetalt lønn, bonuser, pensjon og aksjer i fjor, kostet Universal 530 millioner kroner. Legger man til aksjemålavtalen, bokførte plategiganten lønnskostnader for sjefen på nesten 1,6 milliarder i fjor.

 Grainge mottok blant annet 100.000 Universal-aksjer som var verdt 23,3 millioner kroner. Har han beholdt dem, har de i dag steget til 31,5 millioner i verdi. Det er 35 prosent avkastning på ett år.