<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke bekymret for fraflytting

– Vi har en kostpris på 10.000 kroner pr. kvadratmeter. Skal konkurrenter bygge på nabotomten, må de opp i minst det dobbelte, sier KMC Properties-sjef Liv Malvik.

Publisert 26. okt. 2023 kl. 20.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord
DISTRIKTSEIENDOMMER: KMC Properties' eiendommer er lettindustri- og lagereiendommer i stor grad i distriktene. Her fra Leknes i Lofoten. Foto: KMC Properties

 

– Vi er ikke veldig bekymret for at våre eiendommer kan bli stående tomme hvis en leietager velger å ikke forlenge leieavtalen eller går konkurs. Vi ser hvor viktig beliggenhet er, og mener vi er godt plassert, sier adm. direktør Liv Malvik i det børsnoterte eiendomsselskapet KMC Properties.

Selskapet investerer i lager- og lettindustrieiendom, og er fundert på de to hovedaksjonærenes egne virksomheter.

Største eier er Bewi, etablert av Svenn Kornelius Bekken, med drøyt 38 prosent, mens Haas har 18,5 prosent. Bewi er et emballasje- og isolasjonskonsern som opprinnelige var tyngst inne i produksjon av fiskekasser, men i dag er rundt 60 prosent av selskapets virksomhet eksponert for bygg- og anleggsbransjen.

Tidligere var lakseoppdretter Witzøe storaksjonær, men han solgte seg ut i april i fjor for 775 millioner, og solgte til Bewi og Haas.

IKKE BEKYMRET: KMC Properties-sjef Liv Malvik. Foto: Finansavisen TV

Haas er eid av familien Akselsen som solgte Jackon – en av Bewis konkurrenter.

Tro på videreutleie

– Mange av eiendommene deres ligger i distriktene på ganske avsides steder. Hvor sannsynlig er det at dere får leid ut hvis eiendommen fraflyttes?

– Vi har tro på det, og du må se på eiendom for eiendom for å se det. På Senja ligger eiendommen vegg-i-vegg med SalMar som har konsesjonen sin der. I Båtsfjord er anlegget der fisken kommer i land, og beliggenheten er ekstremt viktig for leietageren.

– Det er ikke tomtemangel i distrikts-Norge, og det er vel mulig å bygge på nabotomten?

– Ja, men våre eiendommer har en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 10.000 kroner. Skal du bygge nytt, må du i hvert fall opp i det dobbelte. Det gir oss fortrinn for eventuelle konkurrenter som må ha mye høyere leie enn oss for å få samme avkastning, sier Malvik.

KMC Properties

(Mill. kr) Pr. 3. kv./23 Pr. 3. kv./22
Driftsinntekter 303 193
Driftsresultat 264 159
Resultat før skatt −78 261

Børsnotert eiendomsselskap som investerer i industri- og lagereiendom.

Har 70 eiendommer på til sammen 680.000 kvadratmeter i syv land og 17 leietagere.

KMCs modell er at de står for tak og vegger, mens leietagerne selv investerer i maskiner og det andre de trenger. De øker sannsynligheten for at leietagerne forlenger når leiekontrakter løper ut, mener hun.

– I nybygget på Senja investerte vi 85 millioner, mens Bewi gikk inn med 75 millioner, sier hun.

Onsdag meldte selskapet at det kjøper siste del av Bewis industrieiendomsportefølje. Prislappen er 625 millioner, som gir en yield (forholdet mellom leieinntekter og eiendommens markedsverdi) på 8,75 prosent. Det er det dobbelte av hva de beste kontoreiendommene i Oslo sentrum prises til, og langt høyere enn snittet av KMCs totale portefølje som gir 7,0 prosent. Leiekontrakten er også svært lang, 17 år. I snitt sitter KMC med leiekontrakter med 11 års gjenværende løpetid.

Det nordiske eiendomsfondet Nordika er ny eier i KMC gjennom en emisjon, og hvis de benytter seg av kjøpsopsjonene, vil de gå inn med 405 millioner kroner og få 17,4 prosent av aksjene.

Skal fra 6,5 til 8 mrd.

Ved utgangen av tredje kvartal har KMC en portefølje verdt 6,5 milliarder, men målsetningen om å nå 8 milliarder innen utgangen av neste år, står ved lag.

KMC Properties-aksjen har siden nyttår falt 21 prosent til 5,38 kroner, og markedsverdien er i dag 1,85 milliarder kroner. I februar i fjor snuste aksjen på 11 kroner.

Selskapet har siden nyttår skrevet ned eiendomsverdiene med 162 millioner kroner.