<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Olav Thon (101) er død

Olav Thon (101) er død.

Publisert 16. nov.
Oppdatert 16. nov.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 664 ord
Article lead
lead
EIENDOMSMOGUL: Olav Thon (101). Foto: Finansavisen

Saken oppdateres.

«Det er med stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Olav Thon er gått bort. Han ble 101 år gammel», skriver Olav Thon Gruppen i en pressemelding lørdag.

«Savnet etter Olav Thon er stort. Han minnes med stor takknemlighet og glede for alt han har betydd for sine medarbeidere, og for sine kunder og sine nære venner.»

«Varme tanker går til hans kjære kone Sissel og til hans nærmeste familie», heter det i meldingen, signert konsernsjef Kjetil Nilsen.

Olav Thon vokste opp i beskjedne kår på familiegården i Ål i Hallingdal, hvor hans forretningstalent tidlig kom til syne. Allerede som gutt tjente han penger på å selge dyreskinn. Som 16-åring flyttet han til Oslo, og året etter startet han sin egen pelsbutikk, samtidig som han studerte på kveldstid ved Treider Handelsskole. I 1950 tok Thon sitt første steg inn i eiendomsbransjen med kjøpet av Karl Johans gate 5–7. Derfra gikk karrieren bare én vei.

FEIRET: Olav Thon fylte 100 år i fjor. Her fra feiringen på Bristol. Foto: Ivan Kverme

Olav Thon var sjef hele sitt liv, i hvert fall til han ble 98 år. 29. april 2022 gikk han av som konsernsjef i Olav Thon Gruppen, etter å ha vært sjef i eget imperium i 80 år.

– Vel, du får ikke dårlig helse av å skape. Det er spennende hver eneste dag. Jeg har endel venner på bortimot min alder som sitter på et eller annet feriested. Hva får de ut av det da? Edvard Munch måtte male. Jeg må arbeide - fordi det er meningsfylt. Folk slutter jo ikke å forfatte eller male selv om de selger for millioner. Jeg har heller aldri forstått at dette å arbeide nærmest er en slags oppofrelse. Jeg har aldri hatt noen sans for dette såkalte gode liv, som noen beskriver når de kjøper sine Mercedeser, sa Thon til Kapital i 2018.

Og selv om Thon i løpet av sitt liv bygde opp store verdier, kom de største etter at han hadde blitt godt voksen.

Han grunnla hotellkjeden Thon Hotels da han var 66 år, Sandvika Storsenter - Norges største da det ble åpnet - sto ferdig da han var 70 år gammel. Og det er kjøpesentervirksomheten som har gitt ham de største løftene i formue.

Da han var 27 år gammel skrapte han sammen 80.000 kroner, lånte 1,5 millioner og kjøpte sin første bygård Karl Johans gate 5-7. Siden har han kjøpt og bygget, men stort sett aldri solgt. Han eide på et tidspunkt «halve» Oslo, sies det.

Thon har i mange år vært rangert som Norges rikeste mann, men hadde ingen livsarvinger- Mange trodde at nevøen, Halgrim Thon, som var som onkels høyre hånd i 31 år, skulle overta.

Da Halgrim Thon i et intervju med Dagens Næringsliv sa at han hadde sett et testament der det sto at han skulle overta hele konsernet, gikk det helt i lås for senior. Nevøen ble sendt på gaten 30. mai 2000, blant annet med en hilsen fra senior om at han skulle være sjef i 15 år til.

Med seg fikk Halgrim Thon eiendommer for et par hundre millioner, i stedet for hele arven som den gang lå rundt 7 milliarder.

10. desember 2013 offentliggjorde Olav Thon at han ville overføre det aller meste av sin formue, 25 milliarder, til en stiftelse i sitt navn, Stiftelsen Olav Thon.

Den skulle drives videre i hans ånd, og gi årlige donasjoner til medisinsk forskning, spesielt innen hjerneforskning.

“Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i framtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig”, heter det på stiftelsens hjemmeside.

Her står det at det kan deles ut inntil 100 millioner i året.

Noen mente at han gjorde for å spare formuesskatt, som beløp seg til mer enn 100 millioner årlig, og samtidig beholde kontrollen over selskapet også etter sin død, mens andre igjen bejublet at han ga bort alt han eide.