<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar grep for å hindre svart arbeid

På tross av ny avhendingslov med strengere krav til dokumentasjon planlegger like mange nordmenn oppussing av bad med bruk av svart arbeid, nå tar 600 rørleggerbedrifter grep. 

Publisert 26. okt. 2022 kl. 15.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
MANGLER DOKUMENTASJON: Mange planlegger å pusse opp badene sine med bruk av svart arbeid. Nå tar over 600 rørleggerbedrifter grep.  Foto: Dreamstime

Ved årsskiftet trådte ny avhendingslov i kraft, som skulle gjøre blant annet dokumentasjon av håndverksarbeid i boligen enda viktigere. 

Nå kan noen som mangler dokumentasjon må nå bygningssakkyndig sette laveste tilstandsgrad på et nyoppusset bad, noe som kan koste flere hundre tusen ved et eventuell boligsalg. Likevel holder tallet seg stabilt over nordmenn som planlegger å benytte seg av svart arbeid. 

150.000 har brukt svart arbeid

Nye tall viser at over 50.000 boligeiere planlegger å pusse opp badet ved bruk av svart arbeid. Det er like mange som for et år siden, og nå tar over 600 rørleggerbedrifter grep ved å sikre at våtrom blir dokumentert skikkelig i Boligmappa.

– Det kan virke som at en del fortsatt ikke har fått med seg de nye kravene. Her er håndverkerne sentrale, og vi er derfor veldig glade for at VVS Eksperten, en av landets største rørleggerkjeder nå tar et krafttak for å sørge for trygge og veldokumenterte våtrom, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Boligmappa, har rundt 150.000 boligeiere benyttet svart arbeid i løpet av de seneste fem årene. I tillegg planlegger over 50.000 til å pusse opp badet ved bruk av svart arbeid.

Andelen som pusser opp og benytter svart arbeid er dobbelt så høy i aldersgruppen 18-29 år som i resten av befolkningen. Det er også vesentlig flere som har pusset opp baderommet på hytte eller fritidsbolig ved bruk av svart arbeid.

Alt skal inn i Boligmappa

– Det er bra at bransjen tar enda mer grep og sørger for at det blir tryggere å pusse opp bad framover og at flere forstår bakgrunnen i den nye loven, sier Vigeland.

Grepet til VVS Eksperten vil sørge for at alt våtromsarbeidet blir dokumentert i Boligmappa, slik at selger slipper å få laveste tilstandsgrad bare fordi man har mistet eller rotet bort dokumentasjonen. 

Boligmappa ble etablert i 2012 og er en bedrift som samler dokumentasjon fra håndverkere slik at boligeier får tilgang til dokumentasjon på arbeid som er gjennomført i boligen. Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. All data og dokumentasjon blir automatisk koblet til gårds- og bruksnummer, og overført til ny eier ved et salg. Dataen skal være trygt lagret og kun tilgjengelig for de som har rettighet til å se den, opplyser selskapet på nettsiden sin. 

Største eier i Boligmappa er Ambita, som er eid av Sikri. Andre eiere er Nelfo, Rørentreprenørene Norge og EFO

Nyheter
Arbeidsliv
Børs