<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkursbølge i Sverige

Antall konkurser i Sverige har ikke vært høyere siden starten av pandemien. 

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 12.26
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 254 ord
    OPPHØRSSALG: Ikke siden begynnelsen av pandemien har flere selskaper gått konkurs i Sverige.  FOTO: Bloomberg

    I takt med at prisene skyter i været og lånekostnadene øker, stiger også konkurser hos «söta bror». 

    I september var det 635 svenske selskaper som gikk konkurs – en økning på 38 prosent fra september i fjor, og er det høyeste nivået siden mai 2020. Antall selskaper som går konkurs har økt i ni av ti sektorer som følges av kredittreferansebyrået UC.

    Ifølge Bloomberg ligger også Sverige an til å være den nordiske økonomien som vil falle mest til neste år.

    – Siden sommeren har konkursene i alle disse sektorene økt og er nå på rekordhøye nivåer, sier UC-økonom Johanna Blome.

    – Den perfekte stormen som vi har snakket om en stund, som kombinerer effekten av krigen med inflasjon, rater og energipriser, slår nå til med full kraft, legger hun til. 

    Størst økning i Nord-Sverige

    Innen grossistsektoren økte konkursene med 72 prosent på årsbasis, mens for hotell- og restaurantbransjen ble det 66 prosent flere konkurser i september i år sammenlignet med samme periode i fjor. For detaljhandelen var det 46 prosent flere konkurser, skriver Bloomberg. 

    Til tross for at det er i de sørlige delene av Sverige at strømprisene har vært høyeste, akkurat som i Norge, har likevel antallet konkurser økt mer i nord, opplyser UC. 

    – Elektrisitetsprisene har nådd ekstreme nivåer i Sør-Sverige i løpet av høsten, men det tar litt tid før selskaper havner i en konkurs, sier Blome og som tror at den direkte sammenhengen mellom økende strømkostnader og konkurser, ikke minst blant små bedrifter, er noe vi vil se klarere senere i vinter. 

    Nyheter
    Arbeidsliv
    Børs