<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar stort jafs av krisebank

Credit Suisse trenger store summer til sin radikale restrukturering. Etter milliardemisjonene vil Midtøsten-investorer sitte med opptil 25 prosent.

Publisert 2. nov. 2022 kl. 12.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
ØKER I CREDIT SUISSE: Qatar Investment Authority, ledet av Mansoor Al-Mahmoud. Foto: Bloomberg

Skandalerammede Credit Suisse varslet mandag denne uken en kapitalinnhenting på hele 4 milliarder sveitserfranc for å finansiere en radikal restrukturering.

Kilder med kjennskap til samtalene hevder overfor Financial Times at Qatars investeringsmyndigheter  QIA planlegger å benytte anledningen til å øke sin eierandel i banken fra dagens 5 prosent.

Resultatet vil bli at en opptil 25 prosent av Credit Suisse vil havne i hendene på Midtøsten-investorer. Fra før er det kjent at Saudi National Bank – hvor det statlige saudi-arabiske investeringsfondet PIF er største aksjonær – har gått med på å investere 1,5 milliarder sveitserfranc for en 9,9 prosent eierandel.

Største eier deltar i runde 2

Mesteparten vil bli skutt inn i den første rettede emisjonen på 1,8 milliarder sveitserfranc, men banken vil også delta i tegningsrettsemisjonen på 2,2 milliarder sveitserfranc senere i år.

Den første emisjonen er også rettet mot en tredje aktør, og ifølge en av Financial Times-kildene dreier dette seg om en sveitsisk aktør som ikke er en konkurrerende bank av Credit Suisse.

KRISERAMMET: Credit Suisse. Foto: NTB

Bankens største aksjonær, det amerikanske investeringskonsernet Harris Associates, vil ikke delta i den rettede emisjonen, men derimot tegningsrettsemisjonen. Det samme gjelder Olayan Group. Investeringsselskapet eid av en velstående Saudi-familie vil forsvare sin eierandel på rundt 5 prosent gjennom tegningsrettsemisjonen.

Saudi-familie gikk inn i 1988

Etter kapitalinnhentingen vil Saudi National Bank, QIA og Olayan eie 20-25 prosent av Credit Suisse. Saudi National Bank holder sin eierandel under 10 prosent, ifølge avisen for å unngå komplikasjoner med sveitsiske regulatoriske myndigheter.

QIA investerte i Credit Suisse for første gang i løpet av finanskrisen, mens Olayan gikk inn allerede i 1988.

Den sveitsiske banken sikter mot å legge rekken av kriser og store underskudd bak seg, og varslet i forrige uke utskillelse av investeringsbankvirksomheten og 2,5 milliarder sveitserfranc i kostnadskutt over tre år, inklusive et kutt i antall ansatte på 9.000 på verdensbasis.

Nyheter
Bank