Finansavisen skrev i forrige uke om både ansatte i utbyggerselskaper og privatpersoner som videreselger kontraktsposisjoner i nyboligmarkedet med millionfortjeneste.
Skattepliktig
Oppfølgingen fra Skatteetaten når det gjelder innmelding av fortjeneste har tidligere vært noe uklar, og etaten har heller ikke besvart Finansavisens spørsmål knyttet til hvordan de sørger for at fortjenesten blir meldt inn.
Nå går Hegdahl ut og advarer «kontraktsflippere»:
– Det er viktig å minne om at alle skattebetalere har plikt til å opplyse om alle inntekter og gevinster i skattemeldingen, fremhever han.
– I den grad dette ikke skjer og det oppdages i ettertid, vil vi anta at dette vil klassifiseres som grovt uaktsomt/forsettlig.
Da kan man ifølge Hegdahl ilegges tilleggsskatt (straffeskatt) med 40 eller 60 prosent av unndratt skatt, pluss renter.
– I sum kan sanksjonene derfor bli betydelige, påpeker han.
– Kan man risikere å bli anmeldt?
– Ja, hvis omfanget av skatteunndragelsen er stort, så kan man faktisk risikere det også, opplyser han.
Skjønnsmessig vurdering
Gevinst på såkalt flipping er skattepliktig. Hegdahl forteller at dette normalt vil anses som en kapitalgevinst, og skal dermed skattlegges med 22 prosent.
Men hvis samme person kjøper og selger flere leiligheter gjennom året, vil aktiviteten kunne klassifiseres som næringsinntekt:
– Da er skattesatsen 50,6 prosent, forteller han.
Vurderingen av hvorvidt en aktivitet (kjøp og salg) er kapitalinntekt eller næringsinntekt er skjønnsmessig, og det må foretas en konkret vurdering av omfang, aktivitet, varighet, og hvorvidt aktiviteten er egnet til å gå med overskudd, forklarer Hegdahl videre.
– Vil føle seg lurt
Hegdahl mener det er uetisk og svært uheldig at utbyggere tillater ansatte å «snike i køen» når leilighetsprosjekter legges ut for salg.
– Det sier seg selv at de som er på boligjakt og eventuelt får vite om at ansatte hos utbygger har kunnet velge god-bitene før alle andre, kan føle seg lurt, og oppfatte dette som en uheldig forretningspraksis.
Av artikkelen i forrige uke kom det også frem at ansatte i enkelte tilfeller slipper å betale innskudd ved kjøp av leiligheter i nybygg, og unngår dermed å binde kapital i perioden frem til ferdigstillelse.
Vanlige boligkjøpere må til sammenligning som regel ut med enten ti prosent eller 100.000 kroner i innskudd ved inngåelse av kjøpekontrakt.
– Her mottar i så fall arbeidstaker en vederlagsfri kreditt som også er skattepliktig, sier Hegdahl, og legger til:
– Hvis det er slik at den ansatte ikke bærer noen risiko ved kontraktsinngåelsen (ved at vedkommende kan terminere kontrakten hvis salget uteblir), kan hele gevinsten bli å beskatte som lønnsinntekt med AGA (arbeidsgiveravgift) og full bruttoskatt (trinnskatt og trygdeavgift).
– Da vil hele fordelen kunne bli å anse som fordel vunnet ved arbeid, påpeker Hegdahl.