<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever svar fra Vedum etter «flippe»-avsløring

Rødt stiller spørsmål til finansministeren etter at Finansavisen skrev om ansatte som flipper nybyggkontrakter med milliongevinst.

Publisert 11. aug. 2022
Oppdatert 13. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 688 ord
Article lead
lead
MÅ SVARE FOR SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må svare på hvorvidt kontraktsflipping er problematisk med tanke på hvitvasking og skatteunndragelse. Foto: NTB

Finansavisen kunne i forrige uke avsløre at både ansatte, privatpersoner og investorer spekulerer i prisvekst i hovedstaden ved å kjøpe såkalte kontraktsposisjoner tidlig i byggeprosessen, og deretter videreselge disse på det åpne markedet enten rett før eller etter ferdigstillelse. 

Ofte med milliongevinst.

Stiller spørsmål

Rødt har i Stortinget stilt spørsmål ved praksisen, og ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) svare på om regjeringen mener kontraktsflipping er problematisk med tanke på risikoen for skatteunndragelse og hvitvasking, og om man vurderer reguleringer eller forbud av slike salg.

– Vi vil følge opp denne problematikken, og har i første omgang utfordret regjeringen til å svare Stortinget om hva de vil gjøre med saken, forteller stortingsrepresentant og boligpolitisk talsperson i Rødt, Tobias Drevland Lund.

KREVER SVAR: Tobias Drevland Lund i Rødt ber finansministeren svare for seg. Foto: Skjermbilde Stortinget.no

Spørsmålet ble stilt for kun to dager siden, og finansministeren har fortsatt en liten uke på seg til å redegjøre for hva regjeringen mener om praksisen. Han vil dermed heller ikke besvare spørsmål fra Finansavisen før svaret til Drevland Lund er klart.

– Ren spekulasjon

Drevland Lund er svært skeptisk til at det flippes, og mener både myndighetene og politikerne har et ansvar overfor boligkjøpere i et svært presset boligmarked:

– Sakene Finansavisen har avdekket bærer preg av å være ren spekulasjon, hevder han. 

Drevland Lund synes det er en uting at man spekulerer i prisvekst, og mener kontraktsflipping i nybygg øker risikoen for økonomisk kriminalitet.

SKEPTISK: Stortingsrepresentant og boligpolitisk talsperson i Rødt, Tobias Drevland Lund er svært skeptisk til at det spekuleres i nybyggkontrakter. Foto: Samfoto / Mimsy Møller

– Kontrollmekanismene er svakere ved kontraktsflipping sammenlignet med ordinære boligsalg, påpeker stortingsrepresentanten.

– Det øker risikoen for økonomisk kriminalitet som hvitvasking og skatteundragelse. I tillegg kan denne flippingen føre at boligmarkedet blir enda mer spekulativt enn det er i dag, hevder han.

Oppfordring

Den tidligere Rød Ungdom-lederen kommer også med en oppfordring til både regjeringen og boligutbyggerne:

– Myndighetene bør følge opp praksisen med at utbyggernes ansatte får kjøpe kontraktsposisjoner før de legges ut for ordinært salg. 

Drevland Lund mener at dersom det viser seg at dette skjer i et stort omfang, og at kontraktene selges videre med millionprofitt, bør man se på om fordelen ansatte får bør beskattes.

Han synes det er problematisk at utbyggere tillater egne ansatte å «flippe kontrakter», og mener det er med på å presse opp prisene i et Oslomarked hvor mange unge sliter med å få kjøpt sin første bolig. 

– Jeg vil oppfordre boligutbyggerne til å ikke tillate kontraksflipping.

– Det er ikke problemer med å få solgt boliger. Problemet er tvert imot at det er for få boliger tilgjengelig for folk som skal bo, påpeker Drevland Lund.

– Dette er en praksis vi helst vil bli kvitt, avslutter han.

– Helt klart et stort problem

Og det er ikke bare Rødt som finner praksisen problematisk og urettferdig:

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret mener det er et stort problem at ansatte, venner og bekjente av prosjektledere, og investorer får lov til å velge seg ut leiligheter før de legges ut på det åpne markedet.

MENER DET ER GREIT: Mangeårig boligtopp Baard Schumann mener videresalg av kontraktsposisjoner er en grei praksis, som sikrer tilstrekkelig salg før igangsetting. Foto: NTB Scanpix

Tidligere Nordr- og Selvag-sjef Baard Schumann forsvarte i forrige uke prosedyren, og mente den var med på å sikre nok forhåndssalg av prosjektene, slik at utbygger får igangsatt bygging.

Macic er ikke enig i resonnementet.

– Det er helt klart et stort problem. Argumentet om at dette sikrer mange nok solgte boliger til at man kan starte bygging gir ikke mening. De samme boligene kunne blitt solgt til førstegangskjøpere, eller noen som faktisk vil bo der - om de fikk muligheten til å kjøpe dem.

– I stedet må de kjøpe den samme boligen til mye høyere pris litt senere, fordi en heldig utvalgt i mellomtiden skal tjene store summer med minst mulig innsats.

IKKE ENIG: Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret er ikke enig i Baard Schumanns uttalelser. Foto: Iván Kverme

– Risikoen er der for annenhåndskjøperne også, som da kjøper til en mye høyere pris. De risikerer like mye prisfall, påpeker hun.