<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leieprisene fortsetter å stige: – Den svake utviklingen her er definitivt over

Leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent. 

Publisert 11. okt. 2022 kl. 08.30
Oppdatert 11. okt. 2022 klokken 15.21
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 605 ord
PÅ VEI TILBAKE: Stavanger og Sandnes hadde den sterkeste veksten, med en oppgang på 4,7 prosent. Det siste året er leieprisene opp hele 15,3 prosent i regionen. Foto: Eivind Yggeseth

Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 4,7 prosent, etterfulgt av Oslo med 2,5 prosent og Trondheim med 0,3 prosent. I Bergen sank leieprisene med 2,5 prosent.

– Den svake utviklingen i både leie- og eie-boligmarkedet i regionen er definitivt over, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge om Stavanger.

Sterkest leieprisvekst det siste året hadde Stavanger/Sandnes med en oppgang på hele 15,3 prosent, etterfulgt av Oslo med 6 prosent. Deretter fulgte Bergen med en oppgang på 3,9 prosent og Trondheim med en oppgang på 2,5 prosent.

– Utviklingen stemmer godt med den sterke oppgangen i oljenæringen som preger økonomien på Sør-Vestlandet. Og i Oslo fortsetter stigningen i leieprisene trolig som følge av de vedvarende problemene knyttet til boligbygging i hovedstaden, sier Lauridsen.

Med unntak av forrige kvartal, er Oslo-tallene nå den sterkeste noensinne målt. Gjennomsnittsprisen for leie av leiligheter i de forskjellige byene: 

  • 16.038 kroner i Oslo
  • 13.669 kroner i Bergen
  • 13.983 kroner i Stavanger/Sandnes

Hele 23,6 prosent av befolkningen leier bolig i Norge. 

I Oslo er andelen leietakere på 31,3 prosent.

Leieprisene i Stavanger-regionen begynner nå å nærme seg topp-nivået før oljebremsen i 2014, og i rene tall er veksten svært stor gjennom året. Leieprisene i storbyindeksen stiger 6 prosent de siste fire kvartaler. 

RAMMER DE SVAKESTE: Henning Lauridsen, adm. direktør Eiendom Norge forteller at økte leiepriser rammer de svakeste av oss sterkere. Foto: Eivind Yggeseth

Det er pr. i dag 2.169 boliger til leie i de større byene på Finn.no. Av disse er 1.090 i Oslo, 442 i Bergen, 400 i Trondheim og 237 i Stavanger/Sandnes. Det er betydelig færre enn tilsvarende kvartal i foregående år og 5.025 færre utleieboliger enn i 2019.

– Ved inngangen til oktober er fortsatt tilbudet av utleieboliger lavt. I Oslo har utbudet økt noe siden i sommer, mens det har vært en svak nedgang i Bergen og Stavanger/Sandnes. I Trondheim økte utbudet, sier han.

Hvis utleier og leietaker er venner eller i familie, får man rundt 15 prosent «rabatt» på leieprisen, ifølge Eiendom Norge. Kommunale boliger og studentsamskipnader gir cirka 10 prosent rabatt.

– Utleieboligmarkedet i Norge er dominert av småskala private utleiere, og rammebetingelsene for disse avgjørende for at mange i det hele tatt leier ut en bolig. På samme tid har leietagere som regel svakere økonomi enn gjennomsnittet i Norge. Det betyr at øke leiepriser rammer de svakeste av oss sterkere, sier han.

Analytiker Richard Fossum i Finn.no har funnet at leietaker i snitt må se på 125 annonser og kontakte 17 utleiere over en periode på 46 dager for å få napp. Nesten halvparten av henvendelsene i Oslo blir ikke besvart.

Trangt om plassen i Oslo

Mandag kom Utleiemegleren med sine tall for hovedstaden, som viste at leieprisene har skutt fart oppover:

I september var gjennomsnittsprisen for en 1-roms leilighet i Oslo på 10.969 kroner. Det er en økning på hele 8,0 prosent fra forrige måned. I fjor økte prisen 6,5 prosent på samme tid.

En 2-roms i Oslo kostet i gjennomsnitt 14.757 kroner i september. Dette er en økning på 2,4 prosent fra forrige måned. Sammenlignet med samme måned i fjor, gir det en økning på 8,7 prosent, ifølge Utleiemegleren.

En 3-roms leilighet i Oslo kostet i gjennomsnitt 18.658 kroner i september. Sammenlignet med august er det en økning på 3,6 prosent. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en økning på hele 9,1 prosent.

PRISVEKSTEN FORTSETTER: Vibecke Lyse Augdal, adm. direktør i Utleiemegleren mener prisene vil fortsette oppover så lenge det ikke blir flere utleieboliger på markedet. Foto: Taran Gjøystdal

– Årets høysesong er tilbakelagt, men leieprisveksten fortsetter. Så lenge det ikke blir flere utleieboliger på markedet, vil leieprisene fortsette å øke, uttalte adm. direktør i Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal.