<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et knippe europeiske verdiaksjer

Forvalter Beate Bredesen nevner fem europeiske selskaper som er attraktivt priset, fornuftig belånt og relativt trygge i lavkonjunkturer.

Publisert 10. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
Article lead
lead
HAR GODE VEKSTMULIGHETER: AstraZenecas kombinasjon av etablerte produkter og legemidler under utvikling legger til rette for økte inntekter over tid, ifølge forvalter Beate Bredesen. Foto: Bloomberg

– Vi har konsentrerte porteføljer med rundt 35 selskaper, så i praksis unngår vi de fleste aksjer, forteller forvalter Beate Bredesen i SR-Forvaltning.

– Selskapenes balanser er alltid viktige når man investerer, særlig i en tid med renteoppgang, og dessuten er robusthet i inntjening og kontantstrøm nødvendig.

Britiske DS Smith, Europas ledende produsent av bølgepappemballasje, oppfyller disse kriteriene.

– Selskapet viser god evne til å velte kostnadsinflasjon over på sine kunder og har i det seneste halvåret økt marginene, opplyser Bredesen.

– Inntektene bør kunne stå seg relativ godt også i et svakere makroøkonomisk klima, ettersom de hovedsakelig kommer fra lange kontrakter med store leverandører til dagligvarekjedene.

FOKUSERER PÅ VERDISKAPNINGEN: Forvalter Beate Bredesen i SR-Forvaltning. Foto: SR-Forvaltning
Selskapenes balanser er alltid viktige når man investerer, særlig i en tid med renteoppgang
Beate Bredesen, SR-Forvaltning

Positiv til lakseaksjer

Videre liker forvalteren laksesektoren, der Austevoll Seafood virker spesielt «billig».

– P/E er bare 10 og utbyttet ligger på 4 prosent, utdyper hun.

– Selskapet er godt diversifisert, med eksponering mot laks, ørret og pelagisk fisk, og det har både opp- og nedstrømsvirksomhet.

Blant energiaksjene er Vår Energi favoritten. Bredesen viser til attraktiv prising, god utbyttekapasitet samt at dette er det nest største uavhengige oljeselskapet på norsk sokkel.

– Vår Energi har mulighet til betydelig å øke utvinningen i de nærmeste årene, og at naturgass står for mye av produksjonen er et pluss med dagens høye gasspriser, tilføyer hun.

– På den negative siden er det et overheng av aksjer fra private equity-eiere som skal ut.

AUSS VAR

Veksten ikke priset inn

Også AstraZeneca befinner seg i Bredesens portefølje.

Det svensk-britiske farmasiselskapet la nylig frem sterke kvartalstall, og kombinasjonen av en spennende «pipeline» og etablerte legemidler ventes å gi solid vekst i tiden fremover.

– Basert på dagens aksjekurs er denne veksten både absolutt og relativt sett lavt verdsatt, mener forvalteren.

– I tillegg har farmasi typisk vært en trygg havn i usikre tider.

En billig «utbyttemaskin»

Det franske multinasjonale forsikringsselskapet Axa er på sin side «en attraktivt priset utbyttemaskin», ifølge Bredesen.

Aksjekursen er 8 ganger årets inntjeningsestimat, mens direkteavkastningen ligger på hyggelige 7 prosent.

– Aksjen vil kunne fungere godt i et klima med høyere renter ettersom slike forhold bedrer livsselskapenes solvenskapital, påpeker forvalteren.

For øvrig mener hun at børsene generelt tar høyde for både renteoppgang og økonomisk oppbremsing. Og selv om konjunkturene skulle overraske negativt burde «verdiaksjer» med forholdsvis stabil inntjening stå seg relativt greit.

– Jeg fokuserer på verdiskapningen som skjer i selskapene over tid og tolererer at aksjekursene i perioder svinger noe mer enn de underliggende selskapsverdiene, avslutter Bredesen.

Anbefalinger

DS Smith

Austevoll Seafood

Vår Energi

AstraZeneca

Axa