<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Travel uke for teknologikjemper

Fem av verdens største teknologiselskaper presenterer sine kvartalsrapporter i denne uken. Tallene vil i høy grad påvirke S&P-indeksen.

    Publisert 24. okt. 2022 kl. 16.01
    Oppdatert 24. okt. 2022 klokken 16.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 359 ord
    MARKEDET VENTER VEKST: Analytikerne tror Apples topp- og bunnlinje steg fra fjorårets tredje kvartal. Foto: Bloomberg

    De store amerikanske bankene var først ute med tall for tredje kvartal, og i denne uken følger fem av verdens mest verdifulle teknologiselskaper. Alphabet og Microsoft presenterer sine regnskap tirsdag, Meta Platforms kommer onsdag, og torsdag er det Amazon og Apples tur. Til sammen står disse gigantene for nesten en femdel av S&P 500-indeksen, så deres resultater kan i høy grad påvirke børsutviklingen – ikke bare i USA, men globalt.

    Alphabet, eieren av Google og YouTube, bommet på analytikernes topp- og bunnlinjeestimater for både første og andre kvartal, noe som har bidratt til et kursfall på 30 prosent hittil i år. Mye av inntektene kommer fra reklamesalg, så også det nylige resultatvarselet fra Snap, en annen aktør i samme bransje, har skapt pessimisme. I snitt spår analytikerne at Alphabets inntekter og inntjening i tredje kvartal ble på henholdsvis 71,3 milliarder dollar og 1,28 dollar per aksje. I samme periode i fjor tjente selskapet 1,40 dollar per aksje med inntekter på 65,1 milliarder dollar.

    Microsoft-kursen har svekket seg med 28 prosent siden nyttår. Også her skuffet tallene for forrige kvartal. Ledelsens «guiding» var imidlertid overraskende positiv. I perioden juli-september ventes en bunnlinje på 2,30 dollar per aksje, noe som er 3 cent mer enn for et år siden.

    Facebooks morselskap Meta har tidligere anslått inntektene for tredje kvartal til 26–28,5 milliarder dollar. Konsensusestimatet er imidlertid bare 27,4 milliarder dollar, så her er analytikerne ganske skeptiske. Nivået er dessuten 5 prosent mindre enn fasiten fra fjorårets tredje kvartal, mens den estimerte inntjeningen på 1,82 dollar per aksje er 43 prosent lavere. Meta har allerede skuffet i to av de fire seneste kvartalene. Dette er den verste taperen av de fem teknologikjempene, med et kursfall på 63 prosent hittil i år.

    De gjenværende to, Amazon og Apple, er bare blitt henholsvis 30 og 19 prosent billigere. Markedet regner med at førstnevnte, verdens største netthandler, økte sine inntekter fra samme periode i fjor. Kostnadsinflasjon innebærer at inntjeningen likevel ventes å krympe. 

    iPhone-produsenten har angivelig bedret omsetningen til 88,8 milliarder dollar, fra 83,4 milliarder dollar i samme periode i fjor, selv om ledelsen har snakket om å redusere produksjonen. Samtidig skal inntjeningen opp fra 1,24 til 1,27 dollar per aksje.