– Om vi er et proptech-selskap? Vi startet i 1997 - jeg tror ikke det ordet var funnet opp da, sier Lars Chr. Fredenlund.
For 25 år siden etablerte han Cobuilder, som siden har siden har arbeidet med å kvalitetssikre at produkter som kommer inn på norske byggeplasser tilfredsstiller lov- og markedskrav.
Proptech er tidens moteord der gode IT-ideer rettet mot eiendomsbransjen uten nevneverdig historikk eller inntekter prises skyhøyt i investormarkedet. Cobuilder har i mange år tjent gode penger samtidig som selskapet har vokst. I dag har det 140 ansatte og solid inntjening.
Lager «bygge-wikipedia»
– Vi har laget et regelsett som sikrer at produkter som brukes tilfredsstiller markedskrav og gjeldende lovverk, samt at vi har utarbeidet en database over kjemikalier for å unngå bruk av produkter som er skadelige for mennesker og natur, sier han.
De senere årene har selskapets hovedsatsing vært å lage en ordbok, en slags wikipedia, med standardisering av produkter i alle ledd. Den skal også være lett å dele, som finansbransjens Swift-system, sier han.
Cobuilder
(Mill. kr) | 1.kv./22 | 1.kv./21 |
Driftsinntekter | 78,4 | 64,7 |
Driftsresultat | 13,5 | |
Resultat før skatt | 14,9 | 12,8 |
Programvareselskap innen bygg- og anleggsbransjen. | ||
Jobber med standardisering i alle ledd i byggeprosessen. | ||
Eies av ansatte . |
Swift utfører internasjonale overføring av penger mellom banker som ikke er i samme land og som bruker ulike IT-systemer.
Ser til bilindustrien
Fredenlund viser til bilbransjen som har kommet langt.
– I bilindustrien vet man hvilke deler en bil består av ned til den minste hjulmutter. Slik er det ikke i byggenæringen der informasjonen mangler og leverandørkjeden er kompleks. Et eksempel kan være når man bestiller et vindu der egenskaper som lyd, brann og energikrav skal distribueres gjennom flere aktører. Vi jobber med å standardisere dataene for å forenkle informasjonsflyten i byggeprosessen, sier han.
– Vårt mål er at man skal kunne bruke copy-paste fra for eksempel en skole til neste. Hvorfor skal man ikke kunne bruke copy-paste? Jeg jobbet som tømrer i JM for mange år siden, og allerede da var industrialisering og standardiserte byggeprosesser høyt på agendaen. Men den helhetlige bransjeløsningen har latt vente på seg. Vi må standardisere data og datautveksling for å nå våre mål innen det grønne skiftet og digitalisering. Det er dette vi jobber med å få til i Cobuilder.
Solid inntjening
Og jobben bærer gode frukter.
Selskapet som kun eies av ansatte i selskapet, vokste i fjor med 20 prosent i omsetning, og inntjeningen landet på 14,2 millioner før skatt.
– Vi har som målsetning å vokse 30 prosent i året. Vi har god kontroll i dag, vokser organisk og har fokus på inntjening. Ser du på historiske regnskap, har vi aldri tatt ut en krone i utbytte, veksten er egenfinansiert, sier han.
Selskapet er i dag eid med 35,8 prosent av Fredenlund og medgründer Petter Island, mens Christer Grønvold som også har vært med siden starten sitter med 19 prosent. Styreleder Lars Boilesen eier 4,6 prosent, mens resten er fordelt på andre ansatte.
– Klarer dere å vokse 30 prosent årlig med finansieringen dere har nå, eller må dere hente inn ekstern kapital?
– Til det er det alltid to svar. Vi kan vokse fortere med mer kapital, men er det nødvendigvis sunt? Og hva er motivasjonen for veksten? For oss er det viktig å vokse industrielt og levere noe som løser et problem og samtidig ha fokus på inntjening, sier han.
– Har dere hatt investorer på døren som dere har takket nei til, eller har det vært diskusjoner med eksterne investorer?
– Ja, det har vært diskusjoner med flere eksterne investorer, men det har vært viktig for oss å finne den riktige industrielle partneren for videre vekst i Norge og utlandet.
Mesteparten av inntektene kommer i dag fra det norske markedet, men andre land blir viktigere og viktigere.
– Vi har vært i England i fem år og fire år i Frankrike. I tillegg har vi et datterselskap i Bulgaria der mange av utviklerne våre sitter, sier han.
Med drøyt 78 millioner i omsetning og 140 ansatte, blir ikke omsetning pr. ansatt mer enn snaue 600.000 kroner, men majoriteten av de ansatte i Cobuilder er ansatt i et datterselskap i Bulgaria med langt lavere lønninger.
Skal standardisere Tsjekkia
Nylig kunne selskapet hente hjem en kontrakt med tsjekkiske myndigheter. Det nasjonale standardiseringsorganet CAS jobber med å digitalisere den tsjekkiske bygg- og anleggsnæringen, spesielt for å effektivisere arbeidet med det grønne skiftet i bransjen.
– I Tsjekkia har myndighetene sett at å overlate prosessen til markedet ikke har gitt ønsket resultat, så de har bygget opp en database hvor alle krav til bygging av byggverk, vei og jernbane er samlet, så må bransjen følge disse. Når bransjen selv står for standardiseringen, blir det litt til høyre og litt til venstre, sier han.
– Dette er en stor forenkling, og vi jobber med det samme i Storbritannia, Irland, Sverige og Danmark, men ting tar tid, men vi ser at det grønne skiftet tvinger frem et rammeverk, sier han.
I april i fjor inngikk selskapet en kontrakt med den danske bransjeorganisasjonen Molio for å øke delingen av data og informasjon.
– Hva skjer i Norge?
– Her er det overlatt til aktørene, hvilket betyr at byggherrene, spesielt de offentlige, ikke finner felles rammeverk. Bransjen er kompleks med mange aktører i alle ledd, og å få med seg alle byggherrene krever mye, sier han.
Selskapet jobber med de aller fleste store entreprenørene i Norge i dag, blant annet med NCC og Backe Gruppen.