<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 18. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 524 ord
Hvem tjener? Regjeringen og støttepartiene fremmer ladede påstander om profitt som motiv, skriver Sverre Simen Hov. Foto: NTB

En velferds-katastrofe under oppseiling

Forholdet mellom offentlige og private aktører burde vært preget av tillit, ikke stigmatisering og mål om nedbygging, skriver Sverre Simen Hov.

Vi opplever nå et angrep på den norske modellen for velferdstjenester og samarbeid mellom offentlige og private aktører som kan få alvorlige konsekvenser for oss alle.

Nylig utnevnte regjeringen et såkalt «nullprofittutvalg» som skal utrede hvordan bedrifter kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester, legge frem en egen nullprofittmodell for hver slik sektor, samt foreslå en juridisk definisjon for ideelle driftsformer. Utvalget skal se på hvordan kommersielle aktører kan fjernes fra ulike sektorer, blant annet barnehager og eldreomsorg.

Dette fikk SV gjennomslag for i budsjettavtalen i 2021.

Denne politiske hestehandelen mangler sidestykke og kan få alvorlige konsekvenser. Med dette brytes årtiers utvikling av samarbeid og tillit mellom private og offentlige aktører. Et samarbeid som har tjent pasienter, pårørende, ansatte, næringsliv og offentlige virksomheter – kort sagt samfunnet som helhet – godt ved at det blant annet har gitt økt valgfrihet og stimulert til innovasjon og gründerskap.

Velferdstjenester er noen av de mest gjennomregulerte tjenestene vi har når det gjelder kvalitet, innhold, pris og lønns- og arbeidsvilkår. Tusenvis av bedrifter, med 100.000 ansatte, sikrer hver dag at folk får hjelp.

Store utbytter til eiere er ikke et problem i dag. Alle er enige om at fellesskapets penger skal gå til mest mulig tjenester til folk flest. Men alle som driver kommersielle virksomheter, må til syvende og sist gå i pluss. Et av kravene fra det offentlige til private velferdstilbydere er jo også at økonomien skal være sunn. Nå brukes det altså som argument mot private tilbydere.

I tillegg fremmer regjeringen og dens støttepartier sterkt ladete påstander om profitt som motiv. Påstandene stigmatiserer grupper vi som nasjon er avhengig av for å stimulere til innovasjon og næringsutvikling, og bidrar til mistenkeliggjøring, distanse og mistillit.

Regjeringen burde heller sett på hvordan vi får til mer samarbeid, kortere helsekøer og bedre tjenester til våre yngste, eldste og mest utsatte. Ikke hvordan vi kan gjennomføre en styrt avvikling av en bransje med høy innovasjonstakt og godt fornøyde pasienter og brukere.

Norge står overfor store helse- og velferdsutfordringer. Vi skal redusere olje- og gassutvinningen som står for store deler av våre statsbudsjett samtidig som antallet eldre blir stadig flere. Våre helseutgifter er også noen av de høyeste i verden, og 60 prosent høyere enn New Zealands som vi bør kunne sammenlikne oss med.

Vi har med andre ord store muligheter for å få mer ut av hver helse- og velferdskrone. Skal vi klare å løse utfordringene er vi avhengig av alle gode krefter – offentlige, private og ideelle. Slik stimulerer vi til å ta i bruk bedre teknologi, og slik oppmuntrer vi til innovasjon og gründervirksomhet.

Med de riktige politiske signalene og rammebetingelsene kan faktisk helse- og velferdsnæringen bli en betydelig eksportnæring for Norge. Samtidig kan vår egen helsesektor lykkes med innovasjon, digitalisering og implementering av teknologi.

Vi er et lite land med store og voksende uløste oppgaver. Vi er også et land med tradisjon for å løse oppgaver sammen på tvers av offentlig og privat sektor.

Regjeringens nullprofittutvalg bryter med vårt lands velferdstradisjoner. Forholdet mellom offentlige og private aktører burde være preget av tillit og forutsigbarhet, ikke av stigmatisering og uttalte mål om nedbygging.

Sverre Simen Hov, næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd. Foto: Privat

Sverre Simen Hov

Næringspolitisk rådgiver i Bergen Næringsråd

Nyheter
Debattinnlegg