Politikere er opptatt av god balanse i verdiskaping og sysselsetting mellom by og land. Med det følger også inntektsutjevning. Innenfor IT var det før slik at bedrifter på Vestlandet betalte sine IT-ansatte en såkalt «distriktstilpasset lønn». En IT-konsulent på Vestlandet fikk derfor vanligvis lavere lønn enn en IT-konsulent i Oslo.
Lønnsforskjellen mellom by og land går nå ned – for IT-ansatte, vel å merke. Internett og aksept for mer fjernjobbing er viktige årsaker. Men ubalansen mellom tilbud og etterspørsel er den viktigste grunnen. Bedrifter headhunter folk hos hverandre. Folk skifter mye oftere jobb. Det er blitt en stollek hvor bedrifter til slutt ikke har råd til å rekruttere de riktige folkene med den kompetansen de trenger. Det er for få stoler, for få folk! Både på landet og i byene. Og de som finner en stol betaler mer for nødvendig IT-kompetanse.
I NTT Data er vi med på denne leken. Vi leter med lys og lykter etter kvalifiserte IT-medarbeidere. Selvsagt skal alle ha samme lønnsnivå uavhengig av hvor de bor. Det fortrinnet som arbeidsgivere utenfor Oslo-området pleide å ha er borte. Bedrifter i distriktene som har betalt mindre for sine kompetansemedarbeidere må ikke bli sure når folk søker seg over til bedre betalte jobber med konkurransedyktig Oslo-lønn.
I dette perspektivet er det særdeles kontraproduktivt at Norge faser ut 4.000 studieplasser, veldig mange innen IT
Situasjonen er kanskje blitt bedre for den enkelte IT-medarbeider, men den gavner ikke bedriftseierne, næringslivet, eller Norge! Selv om vi alle er enige i at konkurranse er sunt.
Det burde ringe en bjelle for alle politikere og økonomer som nå er opptatt av å forhindre en lønns- og prisspiral ute av kontroll. Vår bransje trenger høy kompetanse, utviklingen er foruroligende. I dette perspektivet er det særdeles kontraproduktivt at Norge faser ut 4.000 studieplasser, veldig mange innen IT. En rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at Norge vil mangle 40.000 personer med IT-kompetanse allerede i 2030.
Når Norge fortsetter å utdanne for få med relevant IT-kompetanse, forsterkes lønns- og kostnadsspiralen – både i byen og i distriktene.
Politikerne har ønsket inntektsutjevning. Det har de nå fått innen IT-sektoren. Men prisen er økt ulikhet i lønn mellom yrkesgruppene. Hovedproblemet er at det satses for lite på utdanning av folk innen IT. Vi trenger flere. Vi må motivere flere til å ta utdanning. Vi må bygge opp flere studier innen IT. Vi må gjøre det enklere å rekruttere folk fra utlandet. Ja, vi må gjøre flere ting samtidig. Norges høye IT-kompetanse har vært et konkurransefortrinn. La oss handle slik at dette fortsetter.
Geir Balsnes
Seniorrådgiver i NTT Data Business Solutions