NRK har nylig startet en ny podcast kalt «Millionærhjerne», som handler om hvordan bli rik. I podcasten møtes drømmer om suksess med faktiske historier om opp- og nedturer. Reaksjoner på podcasten er et interessant bakteppe til forslag til statsbudsjett for 2023, som blant annet inneholder økte skattekostnader for store deler av næringslivet.
Som barn har vi drømmer: Om å bli filmstjerne, musiker, idrettshelt, oppfinner eller kanskje bare rett og slett rik. De fleste barn får lov til å drømme. I løpet av skoleløpet møter ungdom arbeidslivet blant annet gjennom å lære å starte egen bedrift – og å skape noe fra bunnen.
Det hadde vært fint om man også hadde vært opptatt av vanlig næringsdrivende og at næringslivet skal ha gode rammevilkår. Slik er det ikke nå
Som samfunn heier de fleste av oss på de som tar sjansen på å skape noe nytt; ikke minst de som utvikler nye produkter, løsninger eller tjenester som har verdi for andre. Vi lar oss imponere over at det satses egenkapital, tas opp lån, hentes inn midler fra familie og venner – og tidvis fra andre investorer.
Men, på et tidspunkt slutter vi å heie. På et tidspunkt slutter vi å være glade i de som lykkes med å skape arbeidsplasser i bygd og by som gir vekst og verdiskaping over hele landet. På et tidspunkt slutter vi rett og slett å heie på de som lykkes.
Forslaget til statsbudsjett for 2023 skal nå behandles på Stortinget. Der øker skattekostnadene for næringslivet kraftig. Én ting er å ville skattlegge landets noen tusen milliardærer hardere, noe annet er å gjøre det vanskeligere for landets 600.000 små og mellomstore bedrifter å drive lønnsomt.
Sjelden gis det honnør til det private næringslivet som lykkes med å skape arbeidsplasser over hele landet. Sjelden uttrykkes forståelse for at 99 prosent av landets næringsliv, som er alle de små og mellomstore bedriftene, trenger å beholde fortjeneste for å kunne investere for å opprettholde og kanskje skape nye arbeidsplasser. Sjelden høres heiarop fra regjeringen eller Stortingets flertall for dem som lykkes i næringslivet.
Det er bra man er opptatt av vanlige folk. Det hadde vært fint om man også hadde vært opptatt av vanlig næringsdrivende og at næringslivet skal ha gode rammevilkår. Slik er det ikke nå.
Vi slutter visst å heie når folk tjener mer enn 750.000 kroner.
Rune Aale-Hansen
Adm. direktør i Regnskap Norge