<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 29. okt. 2022 kl. 09.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
KONSEKVENSER AV NY BESKATNING: Det er mer enn statsbudsjettet i Norge som står på spill, skriver Timothy Bouley, adm. direktør i BioFeyn. Foto: BioFeyn

Verden trenger en fortsatt sunn norsk oppdrettsnæring

For både global matsikkerhet og bærekraftig utvikling er det avgjørende at norsk havbruksnæring forblir sterk, skriver amerikanske Timothy Bouley i BioFeyn.

Norge eksporterer laks til en verdi av nærmere 100 milliarder kroner i året. Likevel er betydningen og ringvirkningene av norsk havbruk langt større i et globalt perspektiv, enn det som kan måles i penger. Mer enn en milliard mennesker er avhengig av fisk som sin primære proteinkilde. Norge står for mer enn halvparten av verdens lakseproduksjon og er en pioner innen bærekraftig akvakultur internasjonalt. Flere tiår med innovasjon i Norge har resultert i forbedret kvalitet på fisk, fôr og bærekraftig havbruk over hele verden. For både global matsikkerhet og bærekraftig utvikling er det avgjørende at norsk havbruksnæring forblir sterk.

Dette vil også gjelde selskaper som BioFeyn, som har kommet til Norge på bakgrunn av potensialet for positiv påvirkning og profitt

Som amerikaner og leder for oppstartsbedriften BioFeyn, har det vært interessant å følge debatten om skattlegging av norsk havbruk. Nå som oppdretterne trekker tilbake søknader om planlagt produksjon for nesten en milliard kroner og pauser investeringer på flere titalls milliarder, er det enda større grunn til å lytte.

For meg har Norge på mange måter representert et land med idealer – med sin unike kombinasjon av sosial velferd, dedikasjon til bærekraft og ny, innovativ teknologi. Hvis havbruksinvesteringene flyttes til andre land, frykter jeg at den positive globale utviklingen innen havbruk vil lide. Dette vil også gjelde selskaper som BioFeyn, som har kommet til Norge på bakgrunn av potensialet for positiv påvirkning og profitt.

BioFeyn bruker bioteknologi for å optimalisere levering av næringsstoffer for å forbedre dyrehelse og bevare naturressurser. Men vi trenger et sunt lakseøkosystem for å blomstre.

Nå er det viktigere enn noensinne med avansert teknologi og sunne økonomiske markeder for å sikre en fortsatt god og bærekraftig utvikling internasjonalt. Norge har mulighet til å fortsatt være en ledestjerne i denne viktige og sterkt voksende matindustrien. Det er mer enn statsbudsjettet i Norge som står på spill.

Timothy Bouley

Grunnlegger og adm. direktør i BioFeyn