<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 31. okt. 2022 kl. 13.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 535 ord
UNØDVENDIGE HINDRE: Noen av dere leser lovverket slik fanden leser bibelen. Det skaper hodebry for en gründer, skriver Øyvind Gedde, her sammen med datteren Trine Gedde Celius. Foto: Iván Kverme

Kjære skattebyråkrat, hva med litt skjønn?

Vi skal alle betale vår skatt og bidra til fellesskapet. Men dere byråkrater kan med fordel utvise bedre skjønn, skriver gründer Øyvind Gedde.

Det å være gründer i Norge er ingen dans på roser. Jeg er seriegründer og har gjennom 45 år etablert flere selskaper. Hver morgen våkner jeg kl. 04.00 og begynner planlegging av nye prosjekter.

Det er ikke ønske om stor rikdom som er drivkraften, men lysten til å skape. Bidra til at det skapes nye og bedre løsninger noe som kan endre menneskers liv. Nå arbeider vi med en smart liten trehjuling som skal hjelpe folk som trenger litt støtte når de går. MS-pasienter, tidligfase-ALS-, slagpasienter eller andre som vil være mer mobile. Vi får heiarop og gode tilbakemeldinger fra ulike testbrukerne. Gründerlivet er krevende og innebærer stor usikkerhet. Vi gjør disse investeringene med åpne øyne og vi gjør dem fordi vi tror på prosjektene.

Men noen av dere i det offentlige byråkrati har motsatt effekt. Her er det langt mellom heiaropene. Noen av dere leser lovverket slik fanden leser Bibelen. Det skaper hodebry for en gründer.

Norge har et godt virkemiddelapparat med til dels gode støtteordninger. Vi søkte SkatteFUNN og fikk tilsagn. Etter en tid vi et bryskt brev fra deg som meddelte at vi allikevel ikke kvalifiserte til støtte. Vi ettergikk tallene og så at vi kunne fått 25.000 kroner. Da det var et beskjedent beløp, valgte vi å avstå fra den støtten.

Da mottar vi et nytt brev fra deg. Nå hevder du at vi er en bedrift i vanskeligheter, og slike selskaper kvalifiserer som kjent ikke til støtte. Vi skulle ha søkt på bristende grunnlag.

Mange startups har tynne balanser. Det koster mye å utvikle selskapene, og de årene hvor en kun har utgifter, vil soliditet og likviditet være utfordret. Da gjelder det å passe på pengene.

Beløpet er allikevel ikke det viktigste. Dette handler om holdninger og hvordan det offentlige ønsker å bruke sine virkemidler

Men vår bedrift er ikke i økonomiske vanskeligheter. Jeg har personlig garantert for hele utviklingsløpet og betaler løpende millionbeløp fra oppsparte midler for å kunne utvikle selskapet. Dette er beskattede midler som jeg kunne ha brukt på en rolig strandbar på en stillehavsøy, men som jeg synes at det er mer matnyttig å investere i samfunnsnyttige prosjekter.

Uten annen kunnskap har du konkludert. Du varslet også tilleggsskatt på 20 prosent av støtten vi aldri mottok. Beklager også å si at du også regnet skikkelig feil. Du krever tilleggsskatt av 215.000 kroner. Dette ville ha gitt staten et proveny 43.000 kroner. Et helt ubetydelig beløp for fellesskapet, men en stor belastning for en liten oppstartsbedrift. Det korrekte grunnlaget skulle ha vært 25.000 kroner og en straff på 5.000. Beløpet er allikevel ikke det viktigste. Dette handler om holdninger og hvordan det offentlige ønsker å bruke sine virkemidler. Hva med å sende en forespørsel og bedt om dokumentasjon?

Vi skal alle betale vår skatt og bidra til fellesskapet. Men dere byråkrater kan med fordel utvise et bedre skjønn. Dere bør be om opplysninger slik at vedtakene fattes på et skikkelig grunnlag.

La oss bygge landet og sikre at ikke alle gründere flytter til Sveits. Men da må deres iver etter å legge ut snubletråder erstattes av en bedre dialog.

Øyvind Gedde

Gründer og daglig leder i Movu