<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 2. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
FAKTA ISTEDENFOR FABEL: For å få redusert utslippene er det nødvendig at rapporteringen er tallbasert, og ikke historiebasert slik den har vært hittil, skriver artikkelforfatteren. Her næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Iván Kverme

Tall, ikke vilkårlige ESG-historier

Toppledernes bonuskutt fikk mest oppmerksomhet i årets eierskapsmelding. Mye viktigere er kravene til klimarapportering, skriver Anders Lier i Energi.AI.

Eierskapsmeldingen med tittelen «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap» legger føringer for 70 selskaper hvor den norske staten er på eiersiden. Statens eierskap omfatter litt over en femtedel av verdiene på Oslo Børs.

Anders H. Lier. Foto: Enoro

De statseide selskapene slipper ut totalt ut over 500 millioner tonn klimagasser gjennom sine verdikjeder. Dette er et betydelig bidrag til Norges samlede utslipp. For å få redusert utslippene er det nødvendig at rapporteringen er tallbasert, og ikke historiebasert slik den har vært hittil. ESG-rapportering de seneste årene har vært utsatt for mye legitim kritikk, slik som fra Tesla-eier Elon Musk.

Musk gikk så langt som å kalle ESG-rapportering en svindelvirksomhet da Tesla mistet sin oppføring på S&Ps ESG-indeks. Samtidig hoppet flere store oljeselskaper inn på listen. Når selskaper de seneste årene har produsert ESG-rapporter, har de i stor grad vært basert på vilkårlig utvalgte historier om hvordan virksomhetene har satt av fridager til ideelt arbeid.

Det er lett å mistenke vurderingskriteriene i ESG-indekseringer for å ha vært arbitrære. Tesla tapte mot Exxon på S&P-indeksen

Årlig publisering av ESG-rapporter fra Norges største selskaper har liten verdi når investorenes sammenligningsgrunnlag fra år til år blir å sammenligne Rusken-aksjonen i 2020 med at selskapets ansatte i 2021 har løpt 10-kilometer for fred.

Det er lett å mistenke vurderingskriteriene i ESG-indekseringer for å ha vært arbitrære. Tesla tapte mot Exxon på S&P-indeksen. Equinor får topplisteplassering hos Governance Groups ESG-rapport, mens de norske sparebankene havner mot bunnen. Dette er i beste fall mistenkelig, og indikerer hvor lett det er å tåkelegge CO2-utslipp gjennom det vi eierne tror er redelig ESG-rapportering. Vi må stille større krav til oss selv. Eierskapsmeldingen krever endelig at bedriftene setter tallbaserte og verifiserbare mål. Dette er helt nødvendig for at investorer skal kunne ha noe meningsfullt å sammenligne med.

Vestre demonstrerte i Argentum-saken at han ikke aksepterer at styrene i statseide selskaper ikke følger instruksjoner fra eierne. Når Equinor, Yara, Hydro, DNB og Kongsberg Gruppen blir bedt om å rapportere verifiserbare tall om bærekraft, håper jeg Vestre er like villig til å bruke sin eiermakt hvis rapporteringen ikke holder mål.

Anders H. Lier

Grunnlegger og daglig leder i Energi.ai