<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trollvind er Equinors nye norske havvindsatsing

Equinor og flere oljeselskaper vurderer utbyggingen av et stort nytt havindprosjekt, koblet opp mot Kollsnes og Troll-området. Prosjektet vil dermed kunne mate både Bergen og oljeplattformer med kraft.

Publisert 17. juni 2022 kl. 08.15
Oppdatert 17. juni 2022 klokken 08.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 302 ord
Hywind Tampen, flytende vindkraft-installasjon (havvind, plattform, vindmøller, helikopter, Nordsjøen) ILLUSTRASJONSFOTO: EQUINOR

Saken oppdateres...

Mens både skoler og Stortinget har sin siste dag før ferien er det hektiske dager i energibransjen.

Equinor og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips lanserte nemlig fredag prosjektet Trollvind, en flytende havvindpark utenfor Bergen.

Med en kapasitet på 1 gigawatt vil anlegget bli over 11 ganger så stort som det første og største flytende havvindprosjektet i Norge så langt, Hywind Tampen. 

Studien som nå er satt i gang skal se på mulighetene for å realisere et prosjekt med oppstart i 2027 som da vil kunne forsyne både Bergens-området på land og Troll- og Oseberg-feltene til havs med fornybar kraft.

Tampen-prosjektet fulgte Hywind Skottland og lanseringen av Trollvind markerer dermed et nytt steg videre for Equinors satsing på havvind – der både prosjektene og selve vindmøllene som regel blir større for hver gang.

Til sammenligning har Equinors hittil største havvindprosjekt, Doggerbank i Storbritannia, tre faser på 1,2 gigawatt hver.

Kan «avhjelpe kraftbehovet»

At det mangler kraft på Vestlandet er mye omtalt og flere har vært bekymret for mulighetene man har til å bygge ut mer grønn industri, nettopp fordi kraftsituasjonen er uklar.

Med Trollvind-prosjektet mener partnerne at de vil kunne bidra til å «avhjelpe kraftbehovet» i en region der de selv henter ut strøm til elektrifiserte oljeplattformer.

«Planen er at partnerskapet vil kjøpe all kraften vindparken produserer, til en pris som gjør det mulig å bygge ut Trollvind», skriver Equinor.

Mens kapasiteten er beregnet til 1 gigawatt er produksjonen fra Trollvind anslått til rudnt 4,3 TWh årlig. Det utgjør 2,7 prosent av den samlede norske kraftproduksjonen i fjor på 157,1 TWh, ifølge tall fra Statnett.

Illustrasjon av havvindprosjektet Trollvind til Equinor, Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips utenfor Bergen. Equinor