Etter fallet på hele én million fat pr. dag i april, trappet Russland opp igjen oljeproduksjonen i juni og juli. Juli-totalen var nesten på høyde med nivåene sett før Ukraina-invasjonen sent i februar.
«Denne enestående veksten ble hovedsakelig drevet høyere raffinerikjøring, mens råoljeeksporten falt etter å ha nådd rekordnivåer over 5 millioner fat pr. dag i april og mai», skriver Rystad Energy i en oppdatering.
Høyner estimater
Analysehuset estimerer nå en gjennomsnittlig, russisk oljeproduksjon på 9,6 millioner fat pr. dag, noe som tilsvarer en oppjustering på 200.000 fat pr. dag fra juni-prognosen.
«Russland har så langt vist en høy motstandsdyktighet mot et press uten sidestykke fra Europa og USA, men vi har ikke sett det verste ennå», heter det videre.
«Russisk oljeproduksjon ventes å holde seg høy resten av sommeren på den nordlige halvkule, men ventes å falle igjen grunnet den hjemlige økonomiske nedturen, samt fallende raffinerikjøring og eksport», fortsetter analytikerne, som ikke minst viser til EUs oljeembargo som trer i kraft 5. desember.
Sanksjonene vil fra denne datoen gjelde havbasert import av russisk råolje, og utvides fra 5. februar neste år til oljebaserte produkter.
Lavere rabatter?
Ifølge Rystad-estimater falt russisk eksport fra 4,6 millioner fat pr. dag i juni til 4,2 millioner fat pr. dag i juli.
«I juni reduserte både Europa og Asia kjøpene av russisk olje, mens juli-eksporten til Europa steg noe mens regionen forbereder seg på oljeembargoen. Samtidig fortsatte Asia-eksporten å falle, noe som kan forklares av at foreslåtte rabatter for russiske oljekvaliteter er mindre generøse enn før», skriver analytikerne videre.
Rystad erkjenner at den nøyaktige grunnen er vanskelig å påpeke, ettersom handelen med russisk olje forsvant fra radaren etter februar. Oppgitte rabatter har variert fra kilde til kilde.
Argus reduserte i juli Ural-rabatten til 15 dollar pr. fat mot Brent, mens Platts og Reuters ikke endret på sine estimerte 30-40 dollar pr. fat.
– Fremskynder nedtur
– Russlands oppstrømsvirksomhet har kommet tilbake, men motstandsdyktigheten er kortvarig. Hjemlig konsum har bidratt til å tette gapet gjennom høysesongen, men utenlandsk etterspørsel etter russiske kvaliteter borger for trøbbel lenger frem. Den forestående EU-embargoen forblir en ukjent faktor. Når og hvor den vil slå inn er ennå ikke klart, men den vil fremskynde nedturen ventet denne høsten, sier Rystad-analytiker Daria Melnik.
Frontkontrakten for Brent-oljen står tirsdag ettermiddag i 97,44 dollar pr. fat, noe som er opp én dollar så langt i dagens handel. WTI-oljen er opp 1,1 prosent til 91,39 dollar pr. fat.