<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt Kina-sjokk – har ikke sett maken på 157 år

Vannstanden i Yangtse-elven utgjør en ny trussel for Kinas økonomi. Shanghai må slukke lyset, stanse rulletrapper og kutte i air condition-bruken.

Publisert 24. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
Article lead
lead
HISTORISK LAV: Vannstanden i Asias lengste elv Yangtze. Her fra den kinesiske byen Wuhan. Foto: Bloomberg
HISTORISK LAV: Vannstanden i Asias lengste elv Yangtze. Her fra den kinesiske byen Wuhan. Foto: Bloomberg

Verden står dypt i en energikrise, og da passer det dårlig med en ekstremt tørr sommer. Tidligere har vi omtalt den kritisk lave vannstanden i Rhinen, og det samme gjelder i høy grad Asias største elv Yangtse.

Elven som forsyner mye av Kinas landbruk og i tillegg massive vannkraftverk – inklusive verdens største kraftverk Three Gorges Dam, har nå en vannstand som ikke er sett på denne tiden av året siden målinger startet i 1865, melder Bloomberg.

Shanghai må slukke

Inntørkingen av Yangtze har slått ut i slukking av utendørsbelysning, stans av rulletrapper og kutt i air condition-bruk i Shanghai, der elven munner ut. Tesla, som har en fabrikk i storbyen, har advart mot forstyrrelser i forsyningskjeden. Verdens største produsent av elbil-batterier, Contemporary Amperex Technology, har stengt fabrikker. Det samme har Toyota gjort.

Situasjonen reiser langsiktige spørsmål om Kinas avhengighet av vannkraft, som er landets største kilde til fornybar energi og utgjorde ifølge BloombergNEF rundt 18 prosent av kraftforsyningen i 2020. Særlig viktig er vannkraften for Sichuan, der den utgjør omkring 75 prosent av forsyningskapasiteten. 

Som en følge har kraftnettet i provinsen med en befolkning på linje med Tyskland kommet under kraftig press.  

Energikrisen i Kina er riktignok ikke like ille som i fjor, da kullmangel utløste strømkutt landet over. Men den rammer en økonomi som samtidig er truffet av corona-nedstengninger og eiendomskrise.

Kullkraftverk fyrer opp

For Xi Jinping, som går for en historisk tredje presidentperiode på Kommunistpartiets kongress senere i år, kunne timingen ikke ha vært verre.

– Kraftmangelen i Sichuan viser at vann som energikilde fremdeles ikke er like pålitelig som kull. Dette reiser tvil om hvor smidig Kina kan redusere sin avhengighet av fossil energi – gitt at vind og sol er enda mindre stabilt, sier BloombergNEF-analytiker Hanyang Wei.

– Jeg håper svaret som trekkes ut av dette ikke er flere kullkraftverk, men jeg frykter at det kan gå i den retningen, istemmer analytiker Li Shuo i Greenpeace East Asia.

Etter press fra myndighetene i Beijing har iallfall dagens kinesiske kullkraftverk økt produksjonen med 11 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Situasjonen i Sichuan minner om strømkuttene i Hunan sent i 2020, da streng kulde dempet vindene og sendte etterspørselen etter energi til oppvarming til himmels, fortsetter Li, og viser til at regjeringen den gang reagerte med å godkjenne byggingen av en rekke nye kullkraftverk.

Kutter i BNP-prognosene

Sichuan står for bare 5 prosent av Kinas BNP, og siden de strengeste energisparingstiltakene begrenser seg til denne provinsen ventes krisen å bli mindre smertefull enn fjorårets.  

Likevel utgjør den en risiko for en allerede sårbar økonomi, melder Bloomberg, og viser til at økonomer har nedgradert Kinas BNP-vekst for 2022 til under 4 prosent – godt under Beijings mål på 5,5 prosent.

Yangtze er med sine 6.300 kilometer verdens tredje lengste elv. Den har sitt utspring i Tibet-fjellkjeden Tanggula og munner ut i Østkinahavet i et område som foruten Shanghai omfatter deler av de folkerike provinsene Jiangsu og Zheijang. 

Over 10 prosent av Kinas befolkning bor i Yangtze-deltaet, som også står for rundt 20 prosent av landets BNP.