<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Professor: – Vi kommer til å få en enorm resesjon

Når snur det negative sentimentet i markedet, er det alle lurer på. Steve Hanke mener han har svaret. 

Publisert 30. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
Article lead
lead
NEDTUR: Steve Hanke, professor i økonomi ved Johns Hopkins University, spår tung økonomisk nedtur. Foto: University of Colorado
NEDTUR: Steve Hanke, professor i økonomi ved Johns Hopkins University, spår tung økonomisk nedtur. Foto: University of Colorado

Steve Hanke, professor i økonomi ved John Hopkins University, mener amerikansk økonomi stupe inn i en «whopper» av en resesjon i 2023. Og det er ikke nødvendigvis bare på grunn av høyere renter, ifølge professoren.

– Vi kommer til å få en enorm resesjon i 2023 fordi vi har hatt nullvekst i pengemengde i fem måneder. Og Fed ser ikke engang på det, sier Hanke i et videointervju med CNBC.

Pengemengden måles i det som kalles M2 og er en indikator på totalmengden av penger som er i samfunnet, målt opp mot fremtidig inflasjon. M2 inkluderer kontanter, sjekker og bankinnskudd i tillegg til likviditetsfond. 

De siste månedene har pengemengden stagnert og det vil føre til økonomisk fall, ifølge Hanke. 

– Historisk har det aldri vært vedvarende inflasjon som ikke kommer som følge av overskuddsvekst i pengetilførselen. Da pandemien brøt ut så vi en pengetrykking som mangler sidestykke, sier Hanke.

Det er grunnen til at det er inflasjon nå, og det er grunnen til at vi vil fortsette å ha inflasjon gjennom 2023 og kanskje også inn i 2024, sier han.

– Problemet er at Fed-sjef Jerome Powell ikke forstår hva som er og var grunnen til inflasjonen, mener Hanke, som tror dette vil ende med stagflasjon – der det på samme tid er arbeidsledighet, stagnasjon i produksjonsveksten, og stigning i prisnivået.

– Powell snakker fremdeles om forsinkelser på produksjonssiden, men han har ikke fortalt oss at inflasjonen kommer på grunn av overflødig vekst i pengemengden som kom etter at de skrudde på pengrepressene.

David Rosenberg, toppsjef i Rosenberg Research, er også skeptisk til Feds fremgangsmåte.

– De kommer ikke til å ta noen sjanser nå etter de nå har blitt ydmyket så til de grader ved å kalle inflasjonen for forbigående, sier Rosenberg.

Nyheter
Finans