<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styregrossister sendes på dør

Verdens største kapitalforvalter BlackRock er lei av gjengangere i styrerommet, noe både Twitter, Amazon og Alphabet har fått merke på kroppen.

Publisert 6. sep. 2022 kl. 10.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 341 ord
FOR MYE STYR: BlackRock-sjef Larry Fink. Foto: Bloomberg

BlackRock har intensivert sin kamp mot «overboarding» i amerikansk teknologiindustri, der verdens største kapitalforvalter stemmer ned styremedlemmer man mener har for mange styreverv, skriver Financial Times.

Målet for konsernsjef Larry Fink er å forbedre «corporate governance» i selskapene BlackRock investerer i. Forvalteren har tidligere satt en grense på fire styrer for hvert styremedlem.

Twitter-motstand

Dokumentasjon sendt inn til det amerikanske finanstilsynet (SEC) i slutten av august viste eksempelvis at BlackRock stemte mot en ny periode for Sanford Robertson i Salesforce-styret, med den begrunnelsen at gründeren og partneren i det tech-fokuserte private equity-selskapet Francisco Partners hadde «ansvaret for manglende uavhengighet» i Salesforce.

Dette var ifølge avisen første gang BlackRock stemte mot Robertson de siste tre årene.

Forvalteren stemte også mot Egon Durban i Twitter, som da satt i styret i syv børsnoterte selskaper. Durban, som er co-sjef for venture-investor Silver Lake, ble stemt ut av Twitter-styret i mai, men fikk lov til å bli hvis han sa fra seg to av sine andre styreverv.

Trosser Vanguard

BlackRocks kampanje mot styregrossister er en skarp kursendring for forvalteren som har støttet 92 prosent av alle styremedlemmer i Nord- og Sør-Amerika fra juli i i fjor til og med juni i år.

Kampanjen står også i kontrast til konkurrenten Vanguard, som stemte for både Robertson og Durban.

– BlackRock har posisjonert seg selv for å endre verden til det bedre, mens Vanguard alltid har solgt seg inn som lavkostalternativet, sier professor Luigi Zingales ved University of Chicago Booth School of Business.

Videre har BlackRock ifølge Financial Times stemt mot Judith McGrath i Amazon og Ann Mather i Alphabet (i tre år på rad). Det var under press fra forvalteren at sistnevnte tidligere i år endret regelverket for å hindre styremedlemmer i å sitte i mer enn fem styrer (inklusive Alphabet).

Nyheter
Finans