<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sissener utnytter børsfallet: – Prøver å finne gode «short»-ideer

Børsene faller tungt over hele verden, men Jan Petter Sissener forsøker å utnytte bevegelsene. 

Publisert 7. sep. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 543 ord
UTNYTTER FALLET: Jan Petter Sissener leter etter gode shorter. Foto: Iván Kverme

Børsene verden over har falt tungt de siste dagene og ukene. Oslo Børs er ned rundt 8 prosent siste to uker, mens S&P 500 i USA har falt hele 10 prosent siden midten av august.

Investorguru Jan Petter Sissener tror det er de store linjene i den globale økonomien med frykt for resesjon som sender Oslo Børs i rødt.

– Det stilles spørsmål ved hva selskapene greier å beholde av earnings . Strategene rundt omkring sloss om å trekke ned estimatene. Jeg tror «buyside» er langt under konsensus, men vi får se, sier Sissener til E24.

– I mellomtiden er det mange billige aksjer på børsen.

Slik shortselger du en aksje

  • Short-salg innebærer at du låner aksjer du ikke eier og deretter selger dem.
  • Pengene fra salget plasseres i din meglerkonto og kan tjene rente, men du må også betale et honorar til meglerhuset, samt en rente på lånet av aksjer.
  • Short-posisjonen stenges ved at du kjøper tilbake aksjene og leverer dem til långiveren.
  • Som ved tradisjonelle aksjeinvesteringer, er gevinsten forskjellen mellom kjøps- og salgskursen, minus omkostninger.
  • Kunder som ønsker å selge short må først fylle ut særskilte shorthandel- og marginlånskjemaer, samt bestå en kunnskapstest.
  • Kontoen må dessuten ha tilstrekkelig kapital til å dekke eventuelle tap, og short-handel er kun tilgjengelig for aksje- og fondskontoer.

Varsom

Porteføljeforvalter Kjartan Farestveit i DNB Asset Management er enig og ser muligheter i dollar, stabilt konsum, helse og energi.

– Det er ikke rart at energi, som har vært den klart beste sektoren i år, får litt juling nå, og dermed ikke rart at Oslo Børs har klart seg veldig bra gjennom nedturen. Akkurat nå er det litt mer defensive sektorer som gjør det best, som telekom og helse.

Put-opsjoner

  • Put-opsjoner (salgsopsjoner) gir kjøperen rett til å selge de underliggende aksjene til innløsningskursen innen eller på bortfallsdagen. 
  • Dersom en investor tror at aksjen skal falle i nærmeste fremtid, kan han kjøpe put-er. Faller aksjen som antatt, vil han kunne selge aksjen dyrere via opsjonsmarkedet enn i aksjemarkedet. Dette kan han gjøre ved å innløse opsjonene. Han krever da gjennom sin megler å få selge de underliggende aksjene til innløsningskursen, som på det tidspunktet vil være høyere enn markedskursen. 
  • Dersom han ikke allerede eier aksjene, kan han realisere gevinsten ved å kjøpe aksjene i aksjemarkedet for så straks å selge dem til den høyere innløsningskursen. Imidlertid vil investoren som regel realisere gevinsten ved å selge put-en til en høyere kurs enn den han betalte. Premien på put-en endrer seg i motsatt retning av den underliggende aksjekursen. 
  • Faller aksjen, stiger put-en i verdi og omvendt. Det potensielle tapet ved kjøp av put-er er også begrenset til opsjonspremien. Derimot kan investoren selge put-en før opsjonen blir verdiløs. Han kan dermed realisere tapet før det blir for stort.

Kilde: Oslo Børs – Derivater

Ser etter short-kandidater

Sissener sier han sliter med å så hva som skal få markedet til å gå oppover, og sier han stort sett sitter stille i båten. 

– Men jeg prøver å finne gode «short»-ideer, skrive caller og kjøpe putter, sier Sissener.

– Jeg prøver å beskytte oss best mulig så vi ikke taper for mye penger. For man vil jo veldig gjerne bli med opp igjen. 

Nyheter
Finans