Aksjemarkedene har rast verden over i 2022. Den brede S&P 500-indeksen er ned hele 20 prosent så langt i år, mens teknologitunge Nasdaq er ned over 30 prosent.
På Oslo Børs har det gått bedre, men hovedindeksen er også ned rundt 2,5 prosent så langt i år.
Det store spørsmålet investorer stiller seg nå er om hvorvidt bunnen er nådd allerede, eller om det er en ny nedtur i vente.
Leif Eriksrød, senior porteføljeforvalter og leder av Alfred Bergs aksjeteam, sier til VGs Dine Penger at det er vanskelig å skulle se på tidligere hendelser, for så å overføre det til neste gang det skjer.
– Men et klassisk tegn på at vi er på bunnen, er når markedet slutter å falle på dårlige nyheter. Da har den siste optimist blitt pessimist, sier han til avisen.
Han trekker frem formasjonene U og V.
– V-vendinger kjennetegnes med at markedet går fort ned og fort opp igjen. En U-vending i aksjemarkedet bruker lang tid på å bunne ut, for så å gå oppover.
Han mener at vi i september så et kraftig fall, som er typisk for en V-vending, men at det ikke er godt å si om den endelige bunnen er nådd.
– Et tegn på at bunnen er nær
Sjefstrateg Paul Harper i DNB Markets peker også på at markedet har sluttet å falle på negative nyheter, som et tegn på at bunnen er nær, ifølge Dine Penger.
Harper trekker også frem Vix-indeksen, også kalt fryktindeksen, som er en temperaturmåler for volatiliteten i markedene.
Er Vix-indeksen på over 30 oppfattes markedet som volatilt, mens en verdi under 20 indikerer at markedet er rolig.
I skrivende stund står indeksen i 27.28.
En høy Vix-indeks sammenfaller ofte med bunner i aksjemarkedet. I mars 2020, under coronanedstengningen, hoppet Vix-indeksen til over 80, og overgikk rekorden fra 2008. Like etter snudde markedet igjen.
Tror ikke bunnen er nådd enda
Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, mener det er så godt som umulig å «time» en topp eller en bunn i markedet.
Johannesen påpeker til Dine Penger at selv om børsen i perioder faller, viser alle tilgjengelige data at markedet stiger over lang tid – selv under krig, inflasjonspress og pandemi.
På spørsmål om bunnen er nådd svarer han følgende:
– Det er selvfølgelig et vanskelig spørsmål, men jeg tror ikke vi har nådd en bunn helt enda. Inflasjonspresset er fortsatt høyt og sentralbankene er ikke ferdig med sine rentehevninger enda, sier han.
Johannesen mener man kan se på innsidekjøp, altså når toppsjefer og direktører kjøper aksjer i eget selskap.
– Hvis man ser en trend på at disse menneskene kjøper aksjer er det også et tegn på at de anser at bunnen nærmer seg eller har passert. Det er viktig å se på dette på aggregert nivå da ethvert selskap på sett og vis lever sitt eget liv, sier Johannesen til avisen.