<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordlave kaffelagre: – Såvidt nok til å dekke etterspørselen

Verdens største kaffeeksportør kan møte forsyningsproblemer, mens kaffeprisene presses enda mer opp.

Publisert 17. sep. 2022 kl. 17.31
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
LAVE LAGRE: Kaffeprisene kommer til å øke enda mer som følge av forsyningsproblemene i Brasil. Foto: David Ryder/Bloomberg

Brasil, som er den største kaffeprodusenten globalt, sliter med å få fylt opp lagrene sine. Ifølge landets kaffekomité kan beholdningen falle til 7 millioner poser ala 60 kilo innen mars.

Aller helst skal beholdningen være på mellom 9 og 12 millioner poser, skriver Bloomberg. Arabica-lagrene ved havnene i Brasil er nå på sitt minste på 23 år.

– Selv om vi skulle få en god avling neste år, har Brasil så vidt nok til å dekke etterspørselen, sier Nelson Carvalhaes, styremedlem i eksportgruppen Cecafe.

Det siste året har prisen på matvarer og tjenester økt kraftig verden over. Kaffen er intet unntak. 

I New York har Arabica-kaffen økt 11 prosent i pris sammenlignet med samme tid i fjor, og i Brasils største by São Paolo har prisene økt med 19 prosent. Analytikere mener prisen kommer til å fortsette oppover.

– Globale priser vil fortsette å gå opp, og usikkerheter på den brasilianske forsyningen er en av hovedårsakene, sier analytiker Guilherme Morya hos Rabobank.

Brasil har slitt med tørke i år, mens Colombia, verdens nest største kaffeprodusent, har slitt med for mye regn. Kaffebøndene i Brasil har meldt om at årets bønner var mindre enn vanlig, noe som fører til at de trenger flere bønner for å fylle posene.

Landets største kaffeprodusent Cooxupe anslår at årets avling er 11 prosent mindre enn fjorårets.

Nyheter
Børs
Handel