<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mer enn tidoblet resultatet på kommunal coronakontrakt

Legevakt Vest gikk fra pandemipermitteringer i 2020 til kommunal testkontrakt som monnet både for selskapet og daglig leder i fjor. 

Publisert 31. mars 2022
Oppdatert 2. apr. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 764 ord
Article lead
lead
TESTLØFT: Kari Eidjar, daglig leder og eier i Legevakt Vest løftet inntektene kraftig i løpet av 2021, blant annet som følge av kommunale coronakontrakter.  Foto: Eivind Yggeseth
TESTLØFT: Kari Eidjar, daglig leder og eier i Legevakt Vest løftet inntektene kraftig i løpet av 2021, blant annet som følge av kommunale coronakontrakter.  Foto: Eivind Yggeseth

– Vi hadde fulle ordrebøker i 2020, men måtte stenge ned alt da Norge stengte ned. Vi fikk covidlån og kom oss gjennom sommeren fordi vi opererte som bare det, samt fikk tilbake oppdrag på bedriftshelsetjenesten. På sensommeren kom også oppdragene inn på legevakten og til spesialistene våre, sier Kari Eidjar, eier og daglig leder i Legevakt Vest til Finansavisen.

I 2021 vant selskapet en en anbudskonkurranse om coronatesting med Oslo kommune som bidro til et kraftig resultatløft. 

– Det at vi hadde avtaler med kommunene medfører at man kjenner på et stort ansvar. Det å klare å ha tilstrekkelig kapasitet har vært krevende, men vi har klart det, sier Eidjar.

Det private helseforetaket, som er godkjent under fritt behandlingsvalg, økte driftsinntektene fra 18,5 millioner i 2020 til 71,5 millioner kroner i fjor. Årsresultatet endte på 8,5 millioner kroner - mer enn en tidobling fra 800.000 kroner året før.

I 2018 og 2019, før pandemien satte sitt preg, hadde Legevakt Vest driftsinntekter på henholdsvis 15,2 og 15,7 millioner og et resultat før skatt på 324.000 og 246.000 kroner.

Over 150.000 tester

Kontrakten med Oslo kommune garanterte kun for 100 coronatester pr. uke, men med flere smittetopper i løpet av fjoråret fikk Legevakt Vest imidlertid langt mer å henge fingrene i.

I perioden 7. januar 2021 til 8. mars 2021 gjorde Eidjars kolleger 132.516 coronatester for Oslo Kommune, og det ble sommeren 2021 gjort 532 tester for Ullensaker kommune. 

I fjerde kvartal 2021 ble det tatt 19.278 tester på oppdrag for Bærum kommune.    

I tillegg til arbeidet for kommunene har Legevakt Vest gjennomført 35.277 tester i privat regi. 

Testene ble gjennomført både med en mobil teststasjon og teststasjoner satt opp og drevet av Legevakt Vest rundt om i Oslo.

Mye av suksessen mener Eidjar kan tilskrives investeringen i egne laboratoriemaskiner som kunne gi svar på PCR-testene i løpet av 15 minutter. Gjennom pandemien fikk selskapet også flere bedriftshelsekunder. 

Kraftig oppbemanning 

Lønnskostnadene har naturlig nok gått rett til værs, fra i overkant av 6 millioner kroner i 2020 til 31,2 millioner i fjor. Totalt 230 personer ble rekruttert til midlertidige stillinger i coronatestteamet, mange rekruttert gjennom NAV.

Til sammenligning hadde Legevakt Vest 11 årsverk i 2020. 

I ukene mellom tidligere statsminister Erna Solbergs gjenåpning av samfunnet 25. september i fjor  til omicronutbruddet med nye smittetopper og restriksjoner i månedsskiftet november/desember tapte imidlertid Legevakt Vest 2 millioner kroner på overbemanning. I dette tidsrommet vurderte selskapet å nedbemanne, men lot være. 

Avtalen med Oslo kommune har til og med mars i år sørget for driftsinntekter på 40,5 millioner kroner - hvorav 27,3 millioner føres i 2021-regnskapene. 

Legevakt Vest

(Mill. kr) 2021 2020
Driftsinntekter 71,4 18,5
Driftsresultat 10,9 1,1
Resultat før skatt 10.9 1,0
Resultat etter skatt 8,5 0,8

Åpner bedriftslegevakt

– Fjoråret vil skille seg ut. Det var spektakulært på alle måter, sier Eidjar. 

Hun er likevel rask til å legge til: 

– Men med satsingene vi skal gjøre fremover er ambisjonene å omsette på samme nivå  i 2024

Eidjar tar ikke utbytte fra det store coronaåret, overskuddet skal blant annet investeres i bedriftshelsetjeneste og nytt medisinsk utstyr til en bedriftslegevakt som åpner 1. mai. 

Eidjars lønn som daglig leder er imidlertid skrudd opp fra 600.000 i 2020 til 2,9 millioner i 2,9 millioner kroner. Styrets godtgjørelse er hevet fra 60.000 til 95.000 kroner. 

Investorjakt

– Vi har de pengene vi trenger til å få i gang bedriftslegevakten, men vi vil trenge investorer for videre vekst de kommende årene. Forrige uke var vi i Tromsø, hvor vi ønsker å etablere oss. Om noen år ønsker vi å være landsdekkende, sier Eidjar, som foreløpig er eneste eier i selskapet etablert i 2011. 

Om pengene hentes inn gjennom en større emisjonsrunde, eller om investorer innlemmes fortløpende er ennå ikke avgjort. Hvor mye kapital som trengs de kommende årene er heller ikke avgjort. 

– Vi er ute etter idealistiske investorer som ikke bare er opptatt av bunnlinjen. Dessuten er det både aktuelt med investorer som bidrar med penger og dem som kan bidra med erfaring eller teknologiutvikling, sier Eidjar. 

I tillegg til legevakt og bedriftshelsetjeneste driver Legevakt Vest med kosmetisk kirurgi, et tilbud som har ligget nærmest brakk under pandemien som følge av at også den kosmetiske sykepleieren ble satt til å gjøre PCR-tester. Eidjar sier selskapet nå vurderer å skille ut denne virksomheten i et eget selskap. 

– Det har vist seg vanskelig å markedsføre estetisk kirurgi og vanlige helsetjenester under samme selskapsnavn. Vi leverer primært helsetjenester, fillers og kosmetisk kirurgi er bare et av tre ben vi står på.