<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyggingen av sykehus på Gaustad og Aker går som planlagt: – Overkjører bystyret

Utbyggingen av sykehus på Gaustad og Aker skal gjennomføres via statlig reguleringsplan og bygges dermed ut som planlagt. Ullevål-forkjemperne er opprørt.

Publisert 1. apr. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 607 ord
Article lead
lead
Rikshospitalet og Gaustad sykehus i Oslo. Foto: NTB
Rikshospitalet og Gaustad sykehus i Oslo. Foto: NTB

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Kommunal- og distriktsdepartementet om å gjennomføre reguleringsprosessen for Nye Rikshospitalet på Gaustad og Nye Aker som statlig reguleringsplan. Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Dette betyr at Aker blir et stort akuttsykehus for Groruddalen og at utbyggingen på Gaustad skal gå i henhold til vedtatte planer. Det vil blant annet innebære flytting av virksomhet fra Ullevål til disse stedene, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Gjennomføringen skjer til tross for at Oslo bystyre har vedtatt at det er imot utbyggingen på Gaustad.

– Det er nettopp det at bystyret har vedtatt at de er mot Gaustad-utbyggingen som gjør at vi mener det er riktig å gjennomføre en statlig regulering. Samtidig sikrer vi at Oslo blir en høringsinstans og kan komme med sine innspill, sier Bekeng.

– En skandale

Nedleggelsen av Ullevål er omstridt. Et stort flertall i Oslo kommunes bystyre har tidligere uttrykt motstand mot å legge ned Ullevål sykehus.

– Det er ikke til å tro at en regjering som hevder at de er opptatt av lokaldemokrati, velger å fullstendig ignorere lokaldemokratiet i sykehussaken. Det vitner om total mangel på respekt for bystyret i Oslo, men også for egne partikollegaer i Oslo Arbeiderparti og Senterpartiet. Dette er en skandale, skriver Hallstein Bjercke (V) i Oslo bystyre i en epost til NTB.

Også partiet Rødt ser rødt etter fredagens beslutning.

– Jeg trodde dette var 1. aprilspøk. Sp tråkker på det kommunale selvstyret, og Ap lytter ikke til fagforeningene. Alle andre enn sykehusdirektører og regjeringsmedlemmer ser at å gi fra seg en tomt med verdifulle bygg og store utbyggingsmuligheter for å bygge ut på en liten tomt med begrensninger på alle kanter er en dårlig idé. Fagmiljøene på sykehuset står samlet imot, sier stortingsrepresentant Seher Aydar til NTB.

Bred motstand i hovedstaden

Også gruppeleder Eivind Trædal for MDG i Oslo bystyre er opprørt.

– Dette er sjokkerende. Regjeringen overkjører Oslo for å bygge et gigantsykehus som mangler lokal støtte. Det er en trist dag for Oslo. Senterpartiet gikk til valg på å bevare Ullevål sykehus. Dette føyer seg inn i rekken av løftebrudd fra den kanten, sier han til NTB.

For en gangs skyld er også FrP enige med sine grønne kollegaer.

– Jeg kan ikke forstå at Raymond Johansen og resten av Oslo Arbeiderparti kan akseptere dette. De drev valgkamp på å bevare Ullevål, nå sørger Kjerkol og Støre for at de bryter det løftet, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud til NTB.

Flere markeringer

Seher Aydar viser til at bystyret i Oslo er imot nedleggelsen av Ullevål fordi de mener planene som foreligger, ikke vil gi Oslo et sykehustilbud med god nok kapasitet for fremtiden. Plan- og bygningsetaten i Oslo mener området som foreslås for ny bebyggelse, er for lite.

Aksjonsgruppen Redd Ullevål sykehus har hatt flere markeringer foran Stortinget.

– Det gjør meg både opprørt, fortvilet og sint, sa Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) da hun holdt en appell foran Løvebakken i starten av februar.

Foran henne lyste hundrevis av fakler, holdt av Oslo-borgere som ønsket at Ullevål sykehus skal utvikles, og at det ikke skal bygges et «monstersykehus» på Gaustad og Aker.

– De dårligste byggene i landet

I Hurdalsplattformen har regjeringen lagt til grunn at de skal sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus.

Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt, samtidig skal andre sykehus i hovedstadsregionen bygges ut.

– Oslo universitetssykehus er det sykehuset i landet med de dårligste byggene – og det haster å få på plass nye og moderne sykehus til en raskt voksende befolkning i Oslo, heter det i pressemeldingen.

(NTB)