<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig vekst for Røkke-verft

Arbeidsstokken på Philly Shipyard nærmer seg 1.200 personer når underleverandørene inkluderes. Og flere skal det bli.

Publisert 3. mai 2022 kl. 08.19
Oppdatert 3. mai 2022 klokken 14.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 511 ord
VOKSER: Steinar Nerbøvik i Philly Shipyard trapper opp arbeidsstokken igjen etter at verftet i en lengre periode drev på sparebluss. Foto: Philly Shipyard

 

For to år siden sysselsatte det Kjell Inge Røkke-kontrollerte verftet i Philadelphia i USA cirka 300 ansatte. Staben var kraftig redusert fra 2018 i takt med synkende oppdragsmengde og ferdigstilling av tidligere inngåtte nybyggingskontrakter, og dekket kun behovet for reparasjonsoppdrag og dokksetting av skip.

Nå er situasjonen en ganske annen. Det skyldes kontrakter om bygging av fem nye opplæringsskip til bruk ved Maine Maritime Academy og Texas A&M Maritime Academy.

I tillegg skal verftet levere det første Jones Act-godkjente steininstallasjonsfartøyet for bruk i den amerikanske havvindindustrien.

Disse oppgavene nødvendiggjør en betydelig oppbemanning på Philly Shipyard, som ifølge førstekvartalsrapporten sysselsatte 1.152 ansatte og underleverandører ved utgangen av mars. Selskapets hjemmeside er tatt i bruk for å rekruttere flere medarbeidere.

FØRSTE I USA: Installasjonsfartøyet skal legge et beskyttende lag med stein på fundamentene til havvindturbinene ved hjelp av et rør som går skrått ned mot havbunnen. ILLUSTRASJON: Ulstein Design

Økte inntekter

Verftssjef Steinar Nerbøvik gjør det klart at Philly Shipyard vil øke arbeidsstyrken ytterligere – blant annet ved å gjeninnføre bedrifterns interne opplæringsprogram –  for å dekke behovet for arbeidskraft. Han regner med at verftet vil nå full kapasitetsutnyttelse i midten av året.

Driftsinntektene i første kvartal økte med nesten 250 prosent til 71,8 millioner dollar, mens driftsresultatet og resultatet før skatt snudde opp til minus 0,5 millioner dollar.

Etter inntektsføring av en utsatt skattefordel på 4 millioner dollar endte den første tremånedersperioden i år i pluss med 3,5 millioner dollar.

Selskapet regner med at det vil fortsette å forbedre lønnsomheten i 2022 sammenlignet med 2021 i takt med at det fortsetter å øke produksjon.

Kontantbeholdningen ved utgangen av kvartalet var på 185 millioner dollar, eksklusive 44,5 millioner dollar i bundne midler. På samme tidspunkt var ordrereserven 1.132 millioner dollar.

Norsk design

Bak bestillingen av steininstallasjonsfartøyet står mudringsselskapet Great Lakes Dredge & Dock Company, som har opsjon på å doble bestillingen til to søsterfartøyer.

Det var i november i fjor Philly Shipyard vant oppdraget med å bygge et spesialfartøy for offshore vindmarkedet i USA.

Tegninger og engineering er utviklet av den norske bedriften Ulstein Design. Ulsteins designselskaper i Nederland og Ulsteinvik har samarbeidet om prosjektet.

Det 140 meter lange og 34 meter brede skipet er konstruert for å kunne frakte opptil 20.000 tonn stein. Massene skal deponeres på havbunnen, der steinen vil bli brukt som underlag og støtte for pælene til vindturbinene. Ombord blir det lugarplass til et mannskap på 45.

Børsverdi 727 mill.

Philly-verftet arbeider nå for å gjenskape kontraktsmodellen som benyttes ved leveransene av opplæringsskipene i andre skipsbyggingsprogrammer for myndigheter.

Denne tilnærmingen gjør det mulig  å anvende den beste kommersielle praksis ved design og bygging av statlige fartøyer. 

I tillegg fortsetter bedriften å markedsføre varianter basert på eksisterende skipsdesign som potensielt kostnadseffektive løsninger både overfor offentlige og kommersielle kunder.

Midt på dagen tirsdag var Philly-aksjen ned 2,36 prosent til 57,80 kroner, som betyr at verftsselskapet har en børsverdi på 727 millioner kroner.

Aker Capital eier 57,56 prosent av aksjene


PHILLY SHIPYARD

(Mill USD) 1.kv./22 1.kv./21
Driftsinntekter 71,8 20,7
Driftsresultat −0,5 −6,2
Resultat før skatt −0,5 −6,1
Resultat 3,5 −5,1