<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bedragerisiktet gallerieiers selskap er konkurs

Et selskap eid av den kontroversielle kunstneren og gallerieieren John Erik Werner Jensen Hedemark er konkurs på grunn av ubetalte krav fra Skatteetaten.

Publisert 10. juli 2021 kl. 16.51
Oppdatert 10. juli 2021 klokken 16.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 711 ord
RAMMET AV KONKURS: Gallerieier og kunster John Erik Werner Jensen Hedemark (55) kjemper ikke bare mot Skattetaten, men også Oslo-politiet som har siktet ham for bedrageri og underslag. Foto: Jenny Risvold/Kapital

Ringerike, Asker og Bærum tingrett åpnet fredag konkurs i selskapet Galleri Berntsen Kunst & Kapitalforvaltning.

Selskapet er et av flere med svært likelydende navn som John Erik Werner Jensen Hedemark enten eier eller har styreroller i.

Det er Skatteetaten som begjærte Galleri Berntsen Kunst & Kapitalforvaltning konkurs, på grunn av ubetalte krav på til sammen 302.000 kroner.

Kravene stammer fra ubetalte forsinkelsesgebyr for årsregnskap og utstedt tvangsmulkt knyttet til manglende innlevering av aksjonærregisteroppgave og skattemelding for 2017.

To konkursutsettelser

Konkursmøtet i retten fredag var det tredje i sakens anledning. Det første møtet var berammet 15. juni i år. Da møtte Hedemark. Han fikk en kort utsettelse fordi han sa at han skulle innfri kravet.

Det neste rettsmøtet var 30. juni. Da ble spørsmålet om det skulle åpnes konkurs eller ei utsatt fordi Hedemark hadde gyldig fravær. I det siste rettsmøtet fredag 9. juli ble konkurs åpnet. 

Hedemark var ikke til stede i retten, men opplyser til Finansavisen at han sendte domstolen en melding torsdag kveld om at han hadde gyldig grunn for fravær.

Dette har ikke retten tatt hensyn til. I kjennelsen fra det tredje rettsmøtet skriver dommerfullmektig Mona Byrkjedal at «Skyldneren har bekreftet per e-post at innkallingen til rettsmøtet var mottatt.». Videre skriver hun at «det foreligger ikke opplysninger om gyldig fravær.».

Dermed ble konkurs åpnet og advokat Atle Zerwekh i advokatfirmaet Dehn er oppnevnt som bostyrer.

Kunstverk beslaglagt

Hedemarks kunstsalg har fått mye omtale i pressen.

I 2016 avslørte Kapital at Hedemark hadde funnet opp kunstnerne, gitt dem CVer fra gallerier som ikke eksiterer og har utstedt juksetakster. Selv bestred han påstandene. Han nektet i 2016 for at han hadde malt bildene han solgte, noe han senere har innrømmet til NRK at han har.

I august i fjor aksjonerte Oslo-politiet mot Hedemarks galleri i Oslo og beslagla over 200 kunstverk og en mengde dokumenter.

Gallerieieren ble siktet for bedrageri og underslag, siktelser som fortsatt er opprettholdt.

–  Vi tar sikte på å sende over et forslag til tiltale til statsadvokaten på sensommeren, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til Finansavisen.

Han var ikke kjent med at det var åpnet konkurs i et av selskapene til Hedemark da Finansavisen kontaktet ham lørdag, men politiadvokaten bekrefter at også et eller flere av gallerieierens selskaper er siktet i saken.

Hedemark har begjært å få utlevert den beslaglagte kunsten sin, noe Oslo tingrett har nektet. Avgjørelsen er anket til lagmannsretten.

LEDER ETTERFORSKNING: Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt tar sikte på å sende over et forslag til tiltale i saken mot Hedemark på sensommeren. Foto: Tore Meek

Har manglet dokumentasjon

Selskapet som nå er konkurs har vært uten noe særlig aktivitet de siste årene.

– Jeg har vært i dialog med skattemyndighetene om å betale det selskapet skylder, men nå er det altså konkurs, uten at jeg fikk vært til stede i rettsmøtet, sier Hedemark til Finansavisen lørdag.

Han har bestridt noen av kravene fra Skatteetaten.

– Jeg har slitt med å kunne vedlegge nødvendig dokumentasjon til klager, rett og slett fordi politiet gjorde flere dokumentbeslag i galleriet mitt i august i fjor, sier Hedemark.

Noen av dokumentene fikk han nylig tilbakelevert etter at advokatene hans kontaktet politiet, men han sitter fortsatt ikke på alle papirene han trenger, hevder Hedemark.

– Hva slags planer har du hatt for selskapet som nå er konkurs?

– Jeg ønsker å starte utleie av kunst direkte til kunder eller eiendomsmeglere som trenger å style boliger som legges ut for salg. Det er etterspørsel etter slike tjenester, og jeg har bistått noen eiendomsmeglere med dette tidligere, sier Hedemark.

Tosifret antall anmeldelser

Politiet opplyser at bedragerisiktelsen har sammenheng med at Hedemark skal ha presentert CVer som ikke er reelle for kunstnere som ikke eksisterer, men som er malt av gallerieieren selv.

Oslo-politiet mistenker også at Hedemark har mottatt kunst fra kunder som ville at han skulle selge det videre mot en kommisjon. Politiet mistenker at kunsten er solgt, men kundene har ikke mottatt oppgjør eller så er kunsten borte.

– Derfor er han også siktet for underslag, sier Meeg-Bentzen.

– Hvor omfattende mener dere denne saken er?

– Vi har mottatt en rekke anmeldelser. Jeg vet ikke akkurat hvor mange, men det er snakk om et tosifret antall, sier Meeg-Bentzen.

Han opplyser at konkursen i et av selskapene ikke vil påvirke etterforskningen på noen måte.

Hedemark selv forteller at han fortsatt driver sitt galleri i Oslo og at det er etterspørsel for kunsten han selger, tross all oppmerksomheten mot ham og hans virksomhet de siste årene.