<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nesbøs pengebinge eser ut

I fjor utga Jo Nesbø to bøker, skrev Exit-låten «Middels deppa millionær» og lanserte podkast. Dermed strømmet nye millioner inn i selskapet Skriververkstedet og stiftelsen Harry Hole.

Publisert 17. juli 2022 kl. 10.25
Oppdatert 19. juli 2022 klokken 14.48
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 800 ord
MULTIKUNSTNER: Jo Nesbø (62) har stadig nye prosjekter på gang. I fjor utga han både bøker og musikk, og satset også på en podkast gjennom danske Podimo i samarbeid med skuespillerne Anders Baasmo og Agnes Kittelsen. Foto: NTB

En av Norges mest suksessrike forfatteren fortsetter å sope inn inntekter fra bøker, musikk, podkast.

I fjor endte hans bok Kongeriket på 2. plass på pocketlisten og 18. plass på totaloversikten til Bokhandlerforeningen. Han lanserte også en podkast i samarbeid med selskapet Podimo.

Men det er ikke bare Nesbøs kunstneriske kreativitet som sørger for millioninntekter. Det gjør også hans plasseringer i eiendom, aksjer og obligasjonsmarkedet.

Det siste får 62-åringen rådgivning og bistand med forvaltning av fra selskapet Formue.

Jo Nesbø (62)

  • Født i Oslo, men har bodd i Molde hvor han også var fotballspiller.
  • Utdannet siviløkonom og finansanalytiker ved NHH.
  • Var megler i DNB og journalist, i blant annet Hegnar Media.
  • Debuterte i 1997 med Flaggermusmannen og karakteren Harry Hole.
  • Mest kjent som krimforfatter, men skriver også barnebøker i serien Doktor Proktor.
  • Han har solgt mer enn 50 millioner bøker og er oversatt til mange språk.
  • Flere av hans manuskripter er filmatisert og tilpasset for teater.
  • Nesbø er også vokalist og låtskriver i gruppen Di Derre.
Kilde: Store Norske Leksikon

Millioner til gode formål

Nesbø eier selskapet Skriververkstedet. I tillegg opprettet han i 2008 Harry Hole Stiftelsen, oppkalt etter hans mest kjente romankarakter. Stiftelsen deler ut penger til allmennyttige formål.

Blant annet tilgodesees barn i utviklingsland midler som kan bidra med å gi dem grunnleggende lese- og skriveferdigheter.

I fjor fikk Mara Maasai Girls Education Program i Kenya og Basecamp Explorer Foundation to millioner kroner. Pengene er øremerket til å gi utdanning til barn.

Harry Hole-prisen som kårer årets «ålreite fyr» gikk til Arild Knutsen som leder Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Den jobber for endringer i norsk narkotikapolitikk og med rusmisbrukeres rettigheter.

Stigende inntekter

Stiftelsen kunne i fjor bokføre 35,4 millioner i inntekter, hvorav 9,7 millioner utgjorde opptjent avkastning på investeringer i aksjer, fond, obligasjoner og renteprodukter.

Ved nyttår hadde stiftelsen 52 millioner kroner plassert i aksjer og fond og 49 millioner i obligasjoner og pengemarkedsfond. Legger man til andre mindre investeringer og penger på bok, var balansen totalt 117 millioner kroner. Det var en styrking på 32,6 millioner fra året før.

Skriververkstedet

(Mill. kr) 2021 2020
Driftsinntekter 32,1 23,6
Driftsresultat 29,3 21,8
Resultat før skatt 29,3 21,7
Årsresultat 24,1 17,6

De øvrige inntektene kommer blant annet fra salg av bøker Nesbø har skrevet. Stiftelsen får royalty hver gang noen kjøper bøkene Hodejegerne, Blod på Snø, Mere blod. De er utgitt i rundt 30 land, og selger fortsatt mange år etter utgivelsen. En av bøkene er også filmatisert.

Stiftelsen eier også rettighetene til de tre førstnevnte bøkene, samt bøkene Kongeriket, Sjalusimannen og andre fortellinger og Rotteøya og andre fortellinger. Om en av bøkene skal filmatiseres vil det dryppe penger på stiftelsen eller om forlag i utlandet kjøper utgivelsesrettighetene til dem.

Nær 30 mill. i pluss

De daglige inntektene får Nesbø gjennom selskapet Skriververkstedet. Det eier han selv.

Salgsinntektene til forfatteren var i fjor på 24,6 millioner mot 19,3 året før. Legger man til avkastning selskapet får fra investeringer, endte inntektene i 2021 like i overkant av 32 millioner.

Både salgsinntektene og finansinntektene styrket seg det siste året, totalt med 36 prosent. Investeringene Nesbø gjør privat er ganske like de stiftelsen har gjort. Begge eier aksjer i Eiendomsspar og Entra, samt en del fond som Formue forvalter.

Harry Hole Stiftelsen

(Mill. kr) 2021 2020
Inntekter 25,7 20,8
Finansinntekter 9,7 5,1
Kostnader -2,7 -2,7
Årsresultat 32,6 23,2

Nå har ikke forfattere mange utgifter sammenlignet med andre næringer, så resultatet i Skriververkstedet er knallsterk – ja til og med bedre enn hva de råeste advokatkontorene klarer å levere på bunnlinjen.

Før skatt satt Nesbøs selskap igjen med vel 29 millioner og et årsresultat på 24.

Alt han tjener blir i selskapet som ved nyttår hadde 213 millioner plassert i aksjer, fond og obligasjoner. Inkluderes over 15 millioner på bankkontoen, hadde Skriververkstedet eiendeler for 238 millioner kroner ved nyttår.

Mer skatt enn inntekt

62-åringen som også er en del av gruppen Di Derre har verdier som overstiger hva som kommer til syne i aksjeselskapet hans.

Forfatteren sto i 2020 oppført med en ligningsformue på 307 millioner og han betalte mer i skatt enn han hadde i ligningsinntekt. Grunnen er formuesskatt som repeteres år etter år.

I Skriververkstedet er det knapt lønnsutgifter å spore, men Nesbø har også et enkelpersonforetak. Inntektene han fakturerer fra det er ikke offentlige, ei heller resultatene.

Uansett, så kan man nok trygt konkludere med at Nesbø gjør det bedre enn karakterene i tv-serien Exit, som han skrev låten «Middels deppa millionær» til i fjor.