<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SpaceX vil sende Dennis Tito rundt månen

Elon Musks SpaceX kunngjorde onsdag at verdens første romturist, Dennis Tito, og kona Akiko har meldt seg på for å fly rundt månen på selskapets Starship-rakett.

    Publisert 13. okt. 2022 kl. 12.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 287 ord
    SATSER PÅ ROMTURISME: Over 20 år etter at Dennis Tito ble verdens første romturist, har han igjen planer om å reise ut til verdensrommet. Denne gangen i bane rundt månen. Her snakker Elon Musk foran en forsamling ved SpaceX' Starbase-anlegg i Boca Chica i Texas, sammen med T-Mobiles konsernsjef Mike Sievert. Foto: Bloomberg

    Entreprenøren Dennis Tito ble den første privatpersonen som betalte får å reise til verdensrommet i april 2001 for å bli med på Russlands Soyuz TM-32-oppdrag. Etter å ha betalt 20 millioner dollar til russerne, tilbragte Titi nesten åtte døgn ombord den internasjonale romstasjonen(ISS). 

    VIL UT IGJEN: Verdens første romturist Dennis Tito får ikke nok av verdensrommet. Her fra verdensrommesse i 2003. Foto: Wikipedia

    Nå over 20 år senere er 82 år gamle Tito og kona hans de første besetningsmedlemmene som er blitt bekreftet for det som skal blir Starships andre kommersielle tur rundt månen. 

    Lansering i november?

    SpaceX har ennå ikke annonsert noen lanseringsdato for Starship, men Musk har tidligere sagt at han som mål å sende raketten i bane for første gang neste måned, skriver Reuters. 

    I de senere årene har stadig flere selskaper satser på romturisme, og både SpaceX og Richard Bransons Virgin Galactic jobber mot å gjøre det til en realitet. Samtidig tilbyr Jeff Bezos Blue Origin Suborbital romferd, hvor romfergen kommer opp en høyde på rundt 106 kilometer før den vender tilbake mot bakken igjen. 

    Ville til Mars

    Dette er heller ikke første gang Tito ser mot verdensrommet igjen etter han kom tilbake fra sin åttedagers lange ferd i 2001. I februar 2013 kunngjorde entreprenøren at han hadde planer om å sende en privat finansiert romreise til Mars innen 2018. Tito mente at teknologien som trengtes allerede var på plass, og at de eneste utfordringene som måtte overvinnes var kravene til den tunge 501-dager lange turen over – som vil tære både fysisk og psykisk for mannskapet. 

    Det ble imidlertid ikke noe av, for allerede i november samme år krøp Tito til korset og innrømmet at planen deres var umulig uten betydelige bistand og finansiering fra NASA.