<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BNP-fall for G20

Tall fra OECD viser at Kina blir den største synderen når G20-landene samlet har et fall i BNP på 0,4 prosent i andre kvartal.

Publisert 13. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
TRAKK NED: Kina og president Xi Jinping (t.v.) hadde det klart største BNP-fallet av G20-landene i andre kvartal, med 2,6 prosent. Her sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron, som fikk en BNP-vekst på 0,5 prosent i samme periode. Foto: Bloomberg

Bruttonasjonalprodukt for G20-landene fal 0,4 prosent i andre kvartal, viser foreløpige estimater fra OECD. Nedgangen kommer etter at G20 hadde en BNP-vekst på 0,5 prosent i første kvartal. 

BNP-fallet til G20-landene står i kontrast til BNP-veksten på 0,4 prosent som er i OECD-området i andre kvartal i år. 

Kina trekker ned

Ifølge OECD reflekterer BNP-nedturen først og fremst den kraftige nedgangen i Kina, hvor BNP har falt 2,6 prosent i andre kvartal, etter å ha steget 1,4 prosent i første. Kinas nedtur kommer etter at ettpartistaten har iverksatt nye nedstengninger på grunn av lokale covid-utbrudd.

Ifølge OECD representerer Kinas BNP 22,8 prosent av G20s samlede BNP. 

For Sør-Afrika ble den økonomiske fremgangen i de to seneste kvartalene undergravd av en alvorlige flom i en viktig produksjonsprovins. Mens for Saudi-Arabia og for Indonesia avtok veksten, men de hadde likevel en positiv vekst på henholdsvis 2,2 prosent og 1,0 prosent. Det samme gjelder også Mexico, som fikk en BNP-vekst på 0,9 prosent og Tyskland, som hadde en vekst på 0,1 prosent i andre kvartal. 

Sterkere vekst

Til tross for den generelle BNP-nedgangen for G20 i andre kvartal, var det likevel noen land som hadde høyere vekst i det kvartalet enn i det foregående. Blant annet Australia, Brasil, Italia, Japan, Sør-Korea og Tyrkia opplevde alle en sterke vekst i andre kvartal enn første. I Tyrkia este økonomien ut med 2,1 prosent i andre kvartal, sammenlignet med 0,7 prosent i første.

I Frankrike steg BNP med 0,5 prosent i andre kvartal, mens i første hadde den «bare» steget med 0,2 prosent. Mens i Canada holdt veksten seg stabilt på 0,8 prosent i både første andre kvartal. 

Ifølge OECD er det to G20-land som fortsatt har lavere BNP nå enn før pandemien: Mexico og Sør-Afrika. 

Mexico, som hadde en BNP-vekst på 0,9 prosent i andre kvartal i år, ligger foreløpig 1,1 prosent under nivået landet hadde i fjerde kvartal 2019. Mens Sør-Afrika tok BNP-fallet på 0,7 prosent i andre kvartal landet tilbake til å ligge 0,5 prosent under nivået fra slutten av 2019. 

Nyheter
Børs
Makro
Utenriks