Arbeidsledighetsraten i Storbritannia var på 3,5 prosent i tremånedersperioden til og med august, viser nye tall fra Office for National Statistics (ONS). Det utgjør en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra kvartalet før, og en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra måneden før.
Dette er den laveste ledighetsraten siden tremånedersperioden fra desember 1973 til februar 1974.
Ifølge Trading Economics var det ventet en ledighet på 3,6 prosent.
Antallet arbeidsløse briter pr. ledige stilling sank til rekordlave 0,9.
Samtidig sank antallet ledige stillinger med 46.000 til 1.246.000. Dette er den største nedgangen siden tremånedersperioden juni–august i 2020. Antallet har sunket i tre kvartaler på rad, men er stadig på et historisk høyt nivå, presiserer ONS.
Rekordmange langtidssyke
Andelen økonomisk inaktive økte med 0,6 prosentpoeng – eller 252.000 personer – til 21,7 prosent. Dette er personer som er ute av jobb og som ikke søker arbeid, og økningen er den største som er registrert siden minst 1971, ifølge Trading Economics.
Økningen ble særlig drevet av aldersgruppene 50–64 år og 16–24 år, mens de mest sentrale årsakene var langtidssykdom eller at de er studenter.
Antallet personer som er økonomisk inaktive på grunn av langtidssykdom er det høyeste noensinne, opplyser ONS.
Sysselsettingsgraden oppgis til 75,5 prosent, ett prosentpoeng under nivåene før coronapandemien.
– Storbritannia står overfor det strammeste arbeidsmarkedet på årevis, sier analysesjef David Bharier i British Chambers of Commerce, ifølge Bloomberg.
Kraftig fall i reallønn
Veksten i gjennomsnittlig lønn inkludert bonuser var på 6,0 prosent i juni–august, mens det var 5,4 prosents økning ekskludert bonuser.
Reallønnsveksten, justert for inflasjon, falt 2,4 prosent inkludert bonuser og 2,9 prosent uten bonuser.
Dette er blant de største fallene ONS har registrert.
Inflasjonen i Storbritannia var på 9,9 prosent i august. I juli var den på 10,1 prosent, det høyeste målt siden 1982.