Federal Reserve jobber hardt for å kneble den høyeste inflasjonen i USA på 40 år, og Fed-sjefen for St. Louis, James Bullard, hevder den kan tvinges ned til målet på 2 prosent uten å utløse full stopp i det sterke arbeidsmarkedet.
Bullard konstaterer at inflasjonen – snarere enn ved høyere ledighet – kommer ned når bedrifter slutter å øke prisene.
– Flat Phillips-kurve i 20 år
– Jeg tror det kan komme fra produktsiden i denne prosessen, når bedrifter uroer seg for tapte markedsandeler og av den grunn ikke vil høyne prisene like raskt som konkurrentene, og dette fører til 2 prosents inflasjon istedenfor 8 prosents inflasjon, sa han i en intervju med Bloomberg TV onsdag kveld.
Mange tror lavere inflasjon kommer via arbeidsmarkedet, men Fed-toppen deler altså ikke det synet, og viser til at Phillips-kurven har vært flat de siste 20 årene.
– Det er en god tid for å bekjempe inflasjonen mens arbeidsmarkedet er sterkt, fortsatte Bullard og la til at arbeidsmarkedet knapt nok har vært sterkere siden 2. verdenskrig.
Han regner ifølge nyhetsbyrået med at inflasjonen begynner å tikke nedover i løpet av første halvår 2023, men hadde ikke så mye å tilføye om utsiktene for styringsrenten.
Vil ikke utelukke 5-tallet
Bullard ville ikke si hvor stor renteøkning han vil se i november, men har merket seg at markedet fullt ut priser inn en fjerde strake trippelheving fra dagens 3,00-3,25 prosent. Han ville heller ikke si noe endelig om desember-møtet
– Fed vil få opp renten til et nivå der vi kan sette et meningsfullt nedadgående trykk på inflasjonen, jeg tror det er hovedmålet umiddelbart foran oss, sa han til Bloomberg.
St. Louis Fed-sjefen ville ikke utelukke at styringsrenten må opp på 5-tallet for å oppnå dette trykket.