<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank hever renten med 0,25 basispunkter

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. – Fornuftig å bremse, mener sjeføkonom.

    Publisert 3. nov. 2022 kl. 10.00
    Oppdatert 3. nov. 2022 klokken 10.04
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 265 ord
    HEVER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

    (Saken oppdateres)

    Torsdag tok Norges Bank sin rentebeslutning. Det endte med heving på 25 basispunkter til 2,50 prosent.

    Beslutningen ble enstemmig vedtatt. 

    «Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i desember», heter det i pressemeldingen.

    Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank trodde før beslutningen ble tatt at Norges Bank ville nøye seg med en renteheving på 25 basispunkter til 2,50 prosent.

    – Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sa Jullum i går.

    Frank Jullum

    Det samme venter seks av ni økonomer som TDN Direkt har snakket med. Jullum tror også det blir den siste rentehevingen på lang tid.

    – Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år, sier han.

    Voldsom prisøkning

    Siden august i fjor har styringsrenten gått opp fra 0 til 2,25 prosent.

    Årsaken til renteoppgangen er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. I Norge har prisene økt med 6,9 prosent fra september i fjor til september i år, ifølge SSBs konsumprisindeks. Det er langt over målet på 2 prosent.

    Selv om det skulle bli en renteheving på «bare» 25 basispunkter, er det liten grunn til optimisme, ifølge Jullum.

    – Det er jo fordi vi tror at økonomien vil bremses veldig fort. Og før eventuelle rentekutt skal vi nok gjennom en periode med økt arbeidsledighet og flere konkurser sier han.

    Nyheter
    Makro