<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
KjøpLogg inn

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. – Fornuftig å bremse, mener sjeføkonom.

Publisert 3. nov. 2022 kl. 10.00
Oppdatert 3. nov. 2022 klokken 10.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
HEVER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

Torsdag traff Norges Bank sin rentebeslutning. Det endte med heving på 25 basispunkter til 2,50 prosent.

Beslutningen ble enstemmig vedtatt. 

«Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i desember», heter det i pressemeldingen.

– Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå. Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Men hvorfor hevet ikke Norges Bank renten med et halvt prosentpoeng, som også mange analytikere ventet? 

Sentralbanken kommenterer avgjørelsen og sier at «inflasjonen har økt mer enn ventet, og arbeidsmarkedet ser ut til å være litt strammere enn tidligere lagt til grunn. Det kunne tilsi å heve renten med mer enn 0,25 prosentenheter på dette møtet». 

«På den annen side er det tegn til nedkjøling i deler av økonomien, og utsikter til lavere frakt- og energipriser enn lagt til grunn kan dempe prisveksten fremover. Renten er hevet mye på kort tid, og pengepolitikken begynner å virke innstrammende på økonomien. Det kan tilsi å gå mer gradvis frem i rentesettingen.»

I september indikerte Norges Bank at rentetoppen i Norge vil nås i mars på 3 prosent, og det er ingen nye signaler knyttet til dette i dagens pressemelding.

Traff med spådommen

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank trodde før beslutningen ble tatt at Norges Bank ville nøye seg med en renteheving på 25 basispunkter til 2,50 prosent.

– Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sa Jullum i går.

Frank Jullum

Det samme venter seks av ni økonomer som TDN Direkt har snakket med. Jullum tror også det blir den siste rentehevingen på lang tid.

– Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år, sier han.

Voldsom prisøkning

Siden august i fjor har styringsrenten gått opp fra 0 til 2,25 prosent.

Årsaken til renteoppgangen er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. I Norge har prisene økt med 6,9 prosent fra september i fjor til september i år, ifølge SSBs konsumprisindeks. Det er langt over målet på 2 prosent.

Selv om det skulle bli en renteheving på «bare» 25 basispunkter, er det liten grunn til optimisme, ifølge Jullum.

– Det er jo fordi vi tror at økonomien vil bremses veldig fort. Og før eventuelle rentekutt skal vi nok gjennom en periode med økt arbeidsledighet og flere konkurser sier han.

Nyheter
Makro