<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bank of England mister kontrollen

Storbritannias lange renter fortsetter å stige, og nye «krisegrep» ligger i kortene. Resultatet kan bli valutavekkelse og enda verre inflasjon.

Publisert 10. okt. 2022 kl. 16.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
HAR VANSKELIG OPPGAVE: Sentralbanksjef Andrew Bailey. Foto: Bloomberg

For mindre enn to uker siden steg renten på tiårige britiske statsobligasjoner til en intradagtopp på 4,58 prosent, mer enn noen gang siden 2008. Det var full krise i Storbritannias pensjonssektor, ettersom mange forvaltere i et desperat forsøk på å levere sin avtalte avkastning hadde kjøpt obligasjoner med marginlån. Da disse rentepapirenes verdi stupte ble de bedt om å stille ytterligere sikkerhet, noe som i praksis ikke lot seg gjøre. En «pensjonskollaps» lå i kortene, og Bank of England kom raskt på banen med støttekjøp i obligasjonsmarkedet. Dette bidro i de følgende dagene til å sende den tiårige renten helt ned til 3,74 prosent. Faren var tilsynelatende over.

Mandag ettermiddag var de britiske rentene imidlertid på full fart mot 5 prosent igjen, etter at Bank of England lovte ytterligere rentehevinger og en knallhard kamp mot inflasjonen. På det meste var nivået 4,41 prosent, bare 0,17 prosentpoeng under årets foreløpige topp. Samtidig sank både pundkursen og børsverdien av banker som Standard Chartered og Lloyds Banking Group. Ikke overraskende kom sentralbanken igjen med en hjelpende hånd, denne gangen i form av ytterligere «likviditetsgrep». Spørsmålet er om alle de «midlertidige» tiltakene over tid vil forvitre investorenes tillit til Storbritannia, skape mer kaos i landets finansmarkeder og forverre konsumprisveksten.

De fleste europeiske børsindeksene var likevel opp, delvis som følge av solid kursoppgang for tyske industriselskaper som Basf, HeidelbergCement og thyssenkrupp. Også i USA pekte pilene generelt oppover. 

På begge sider av Atlanterhavet forbereder investorene seg på en ny resultatsesong. Blant annet skal finanskjempene JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley og Citigroup legge frem tall fredag, og neste uke får vi vite hvordan det gikk med kjente selskaper som PepsiCo, Delta Airlines og Domino's.

Det er ikke utenkelig at analytikerne etter hvert har senket sine forventninger til tredje kvartal så mye at vi igjen hovedsakelig får positive overraskelser. For selskapene i S&P 500-indeksen ventes en vektet inntjening på 55,43 dollar pr. aksje, noe som er 2,18 dollar mindre enn i andre kvartal. Dollarens styrke i de seneste tre månedene innebærer imidlertid at bidraget fra utenlandske virksomheter blir mindre enn i sommer, målt i USAs valuta.