<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordmange varemerkesøknader i fjor: – Norske bedrifter bør være på vakt

Patentstyret mottok rekordmange 18.142 varemerkesøknader i løpet av 2021. Det er en økning på 9 prosent sammenlignet med 2020.

Publisert 24. jan. 2022 kl. 12.05
Oppdatert 24. jan. 2022 klokken 12.29
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
PATENT: Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret. Foto: Norway Health Tech

14.221 søknader kom fra utenlandske søkere, som dermed står for det meste av økningen. Det betyr også ny rekord for antall søknader fra utlandet. Her mottok Patentstyret flest søknader fra USA, med 2.817.

– Dette betyr at norske bedrifter bør følge nøye med og være på vakt. Når flere utenlandske selskaper søker varemerkebeskyttelse i Norge, er det fordi de finner det norske markedet interessant. Det betyr også at det er viktig at norske bedrifter sørger for sine egne rettigheter, sier Patentstyrets direktør Kathrine Myhre i en pressemelding.

3.921 av søknadene kom fra norske søkere. Dette er en svak økning etter to år med nedgang, og her troner søkere innen legemiddelindustrien og ølbryggerier på toppen. I 2020 var antall søknader fra privatpersoner lavere enn det har vært tidligere, men søknader fra privatpersoner økte fra 9 til 13 prosent i 2021.

– Det er gledelig at flere privatpersoner sikrer sine rettigheter, men vi skulle gjerne sett en økning fra norske selskaper også. Utenlandske søkere ser på Norge som et attraktivt marked, og dette øker konkurransen om markedsposisjoner. Hvis trenden fortsetter, så kan det minske handlingsrommet til norske bedrifter i det norske markedet, sier Myhre.

NTB

Nyheter
Næringsliv