<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ut av Russland – venter tap i milliardklassen

Verdens største ølprodusent donerer også alt overskudd fra ukrainsk ølmerke til hjelpearbeid.

Publisert 22. apr. 2022 kl. 10.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
BUD-STANS: Salget vil også inkludere AB InBevs forespørsel om suspendering av lisensen for produksjon og salg av ølmerket Bud i Russland. Her supportere med Bud-øl avbildet da Russland arrangerte fotball-VM i 2018. Foto: Bloomberg

Anheuser-Busch InBev har besluttet å selge seg ut av det russiske joint venturet AB InBev Efes, fremgår det av en melding fra ølgiganten fredag.

Bryggerikjempen er nå i «aktive samtaler» med sin tyrkiske partner i Russland, Anadolu Efes, om et salg av selskapets ikke-kontrollerende eierandel.

AB InBev venter å rapportere nedskrivninger på 1,1 milliarder dollar knyttet til Russland-beslutningen. Det tilsvarer 9,8 milliarder kroner. Nedskrivningene vil bli bokført i regnskapet for første kvartal.

Ifølge Bloomberg Intelligence-analytiker Duncan Fox utgjør dette 0,5 prosent av ølkonsernets totale aktiva.

Tidligere har AB InBev sagt fra seg alle finansielle fordeler fra joint venture-virksomheten.

Et salg vil også inkludere AB InBevs forespørsel om suspendering av lisensen for produksjon og salg av ølmerket Bud i Russland.

«Sammen med sine partnere fortsetter AB InBev å støtte sine ansatte, deres familier og den humanitære hjelpeinnsatsen i Ukraina. Støtten for fordrevne ansatte og deres familier inkluderer rådgivning, husly og finansiell støtte», heter det fra AB InBev.

Ukrainsk øloverskudd doneres

I tillegg til å donere til frivillige organisasjoner og hjelpeorganisasjonen Caritas og å bistå andre selskaper og organisasjoner med å skaffe mat, vann, tepper og medisinsk utstyr til Ukraina og hjelpeområder for flyktninger, donerer AB InBev alt overskudd fra salget av det ukrainske ølmerket Chernigivske til humanitært hjelpearbeid.

Denne støtten blir på minst 5 millioner dollar – nær 45 millioner kroner – ifølge ølgiganten.

Foruten Ukraina selges Chernigivske i markeder som Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Danmark, Colombia og Brasil, og inngang til flere markeder er planlagt.

11 russiske bryggerier

AB InBev Efes-samarbeidet ble etablert i 2018, og omfatter partenes virksomheter i både Russland og Ukraina. AB InBev har en eierandel på 24 prosent.

Ifølge Reuters har joint venturet 11 bryggerier i Russland med tilsammen 3.500 ansatte, samt tre bryggerier i Ukraina med 1.800 ansatte.

Anadolu Efes, som ble etablert i 1969, er i dag Europas femte største bryggeriselskap målt i volum, ifølge Bloomberg.

Også Carlsberg og Heineken tar tap

Danske Carlsberg har også besluttet å selge seg ut Russland, med nedskrivninger på rundt 1,39 milliarder dollar som konsekvens – 12,4 milliarder kroner – mens nederlandske Heineken anslår at deres Russland-exit vil føre til kostnader på rundt 400 millioner euro – 3,8 milliarder kroner – ifølge nyhetsbyrået.

Carlsberg-aksjen er ned rundt 20 prosent hittil i år i København.