<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Over 30.000 selskap i Europa eies av russere

Nærmere 31.000 selskap i Europa har russiske eiere, går det fram av en ny rapport fra EU-kommisjonen.

    Publisert 28. okt. 2022 kl. 16.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 227 ord

    De fleste russiskeide selskapene i Europa driver innenfor eiendom, byggebransjen, hotellvirksomhet, finans og energisektoren, viser rapporten.

    Rapporten analyserer risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering i EU, men har en egen seksjon om følgene av Russlands invasjon i Ukraina.

    Minst 1.400 av de nærmere 31.000 russiskeide selskapene er eid av 33 russere som nylig ble satt på EUs sanksjonsliste og fikk sine verdier i Europa frosset som følge av krigen i Ukraina og bånd til ledelsen i Kreml.

    Skjult eierskap

    EU-rapporten konstaterer at enkelte russiske oligarker trolig skjuler at de eier eller kontrollerer selskap i Europa. Det skjer ved at eierskapet skjer via selskap i land utenfor EU, eller via stråmenn.

    EU-kommisjonen etterlyser større innsats for å komme til bunns i dette og viser til at det i dag er lett for kriminelle og personer som er underlagt sanksjoner å skjule og hvitvaske verdier.

    Skallselskap

    – Det er relativt enkelt å opprette tomme skallselskap, og slike selskap kan derfor benyttes for å overføre hundrevis av millioner euro ved hjelp av transaksjoner ingen får innsyn i, konstaterer rapporten.

    – Ved å benytte slike skallselskap kan kriminelle skjule opprinnelsen og endestoppen for penger, tillegg til å skjule hvem som egentlig står bak, heter det videre.

    – Ved å kaste et lys over strømmen av skitne penger, kan man ikke bare bidra til å beskytte demokratiet og EU-innbyggernes sikkerhet, men også bidra til å begrense autokraters innflytelse, het det i rapporten.

    (©NTB)

    Nyheter
    Næringsliv